Dávid Hrdý Samospráva

Mesto bude pomáhať mladým: Deťom z detských domov chce prideľovať byty

Táto iniciatíva vyšla od poslankyne Viery Bútorovej. V spolupráci s primátorom mesta Petrom Balážom sa rozhodli pomôcť k lepšiemu štartu pre deti, ktoré vychádzajú z detských domovov.

Ilustračný obrázok k článku Mesto bude pomáhať mladým: Deťom z detských domov chce prideľovať byty
Zdroj: TASR

Problémy so zaradením

Viera Bútorová je mestskou poslankyňou a zároveň riaditeľkou domu sociálnych služieb Komfort. Okrem služieb, ktoré poskytuje pre seniorov sa v ňom združuje aj mládež, ktorá vychádza z detských domov. „Domov na pol ceste“ je súčasťou zariadenia Komfort.

Ako sa vyjadrila poslankyňa Viera Bútorová na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva táto služba na Slovensku absentuje. Na margo detí z detských domov, ktoré skončia školu a po dovŕšení 18. roku sa vyjadrila, že nemajú kam ísť a vracajú sa k rodinám, v ktorých nevyrastali. To väčšinou končí zle a dopadnú ako bezdomovci.

Ako ďalej pokračovala na to, aby im mohli pomôcť musia riešiť ich sociálnu situáciu. Čiže sa týmto deťom pomáha pri hľadaní si práce a sú vedené k tomu, ako správne hospodáriť s peniazmi. A tak sa z nich stanú samostatní jedinci. Pozitívne výsledky sa už dostavujú. Deti momentálne bývajú spolu so seniormi, sú zamestnaní a dorábajú si maturitu. Práca so seniormi je pre nich impulzom. Tento typ práce chceli vykonávať aj naďalej a je po nej v súčasnosti veľký dopyt.

Vhodnejšie sú byty

Ale ako vo svojom diskusnom príspevku pokračovala, pre tieto deti by bolo vhodnejším prostredím ak by bývali samé. Tento rok končí školu šesť takýchto detí a pridelenie bytu považuje za veľmi dobrý krok zo strany mesta.

Poslanci teda jednomyseľne odhlasovali dodatok k Všeobecne záväznému nariadeniu o nakladaní s bytovým fondom. Ako povedal primátor Peter Baláž pred touto zmenou nebolo možné prideľovať byty právnickým osobám. Takto sa byt pridelí zariadeniu Komfort a ten bude celý projekt koordinovať. Podľa Petra Baláža takýto dodatok kedysi existoval no nebol využívaný. Tento návrh považuje za správny krok.

Bytov bude viac

Pri prerokovávaní tohto návrhu padla aj pripomienka, či v budúcnosti nebude potreba vyčleniť takýchto bytov viac. Podľa Petra Baláža po tejto zmene bude možnosť prideliť aj ďalší byt.Ak bude týchto detí pribúdať vyčlenia sa im ďalšie. Budú to byty prevažne po neplatičoch.

Podľa riaditeľa Mestských služieb Petra Žemberu je tento krok obojstranne pozitívny. Noví nájomníci sa o byty budú starať, pretože budú cítiť väčšiu zodpovednosť za ne. Takéto návyky už získali aj v zariadení Komfort kde si svojpomocne zrekonštruovali im pridelené bunky.

Takto pridelené byty budú teda určené deťom z topoľčianskeho detského domova. Tie ostatné z kraja, Žitaviec či Kolíňan by boli umiestnené v zariadení Komfort. Pre nové deti majú v ňom už vytvorený priestor.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM