Dávid Hrdý Samospráva

Mestskí policajti v nasadení: Počas Petro – Pavlovských trhov chránili aj pred vreckármi

Petro – Pavlovské trhy sú za nami. O nerušený priebeh a našu bezpečnosť sa počas celého jeho trvania postarala Mestská polícia, ktorá monitorovala celý priebeh akcie a dohliadala na dodržiavanie verejného poriadku

Ilustračný obrázok k článku Mestskí policajti v nasadení: Počas Petro – Pavlovských trhov chránili aj pred vreckármi
Zdroj: Webnoviny.sk

Počas Petro – Pavlovských trhov sa každoročne v meste koncentruje veľa ľudí. Populárny topoľčiansky trh ako obvykle pritiahol obyvateľov z celého okresu. Pre nerušený a bezpečný priebeh trhu sa opäť starala Mestská polícia. Oslovili sme teda náčelníka Mestskej polície Ing. Ľudovíta Dušu a primátora Ing. Petra Baláža a opýtali sa, ako bola zabezpečená bezpečnosť návštevníkov jarmoku.

Opatrenia proti vreckovým zlodejom

Čo sa týka bezpečnosti nás občanov, príslušníci Mestskej polície si posvietili najmä na vreckových zlodejov. A to najmä ich aktívnym pohybom a osvetou medzi ľuďmi. V prípade spozorovania podozrivých osôb sa zdržiavali v ich blízkosti, až pokiaľ neopustili areál jarmoku. „Počas hliadkovania sme upozorňovali občanov (hlavne ženy) na nebezpečenstvo nekontrolovaného nosenia nákupných tašiek a kabeliek na pleci za rukou, čo v „tlačenici“ umožňuje aj ich prerezanie napr. žiletkou a následne odcudzenie osobných vecí a finančnej hotovosti“, povedal primátor Peter Baláž.

Počas trvania Petro – Pavlovského jarmoku bolo podľa Petra Baláža vyčlenených 11 príslušníkov (okrem tých, ktorí plnili všeobecné úlohy na území mesta) Mestskej polície. Každý z nich s individuálnou dobou plnenia zverených úloh dohliadali na zachovávanie verejného poriadku. Starali sa taktiež o bezpečnosť predajcov. „V prvom rade, najmä prvý deň poskytovali pomoc predajcom pri obsadzovaní miest predajných stánkov, následne kontrolovali dodržiavanie obmedzení pre predajcov platných v priestoroch jarmoku no a následne už zabezpečovali hlavne ich ochranu“, dodal Peter Baláž.

Bezpečnosť mesta bola zachovaná

Okrem toho Mestská polícia súbežne zabezpečovala aj dodržiavanie verejného poriadku a bezpečnosť občanov v celom meste. „Príslušníci Mestskej polície v Topoľčanoch plnili všetky úlohy, ktoré vyplývajú z platných právnych noriem a tieto boli spresňované ich náčelníkom na dennej inštruktáži k spresneniu konkrétnych úloh. K tomu boli vyčlenené potrebné sily a prostriedky s možnosťou vykonania zákrokov do piatich minút na ktoromkoľvek mieste mesta Topoľčany“ ozrejmil Peter Baláž.

Mestskí policajti podľa primátora Petra Baláža napríklad vykonávali odchyty túlavých psov, kontroly dodržiavania zákonností v nočných podnikoch, riešili problém v občianskom spolunažívaní či hľadali a našli stratené dieťa. Taktiež vykonali kontroly u niekoľko majiteľov psov, zabezpečovali ochranu majetku občanov mesta a formou rôznej pomoci spolupracovali s orgánmi štátnej správy a samosprávy (OR PZ).

Už dva roky žiadna krádež

Pozitívnym faktom je, že počas konania jarmokov v našom meste už dva roky nedošlo k žiadnej krádeži na osobách. Vrátane tohto ročníka jarmoku. Krádeže tovaru či materiálu nehlásili ani predajcovia. Nepochybne je to aj efektívnou prácou príslušníkov Mestskej polície. „S bezpečnostnou situáciou počas jarmoku som bol spokojný, ako klad hodnotím, že príslušníci Mestskej polície nemuseli riešiť porušovanie zákonov uložením blokových pokút“, zhodnotil Peter Baláž.

Podľa primátora Petra Baláža je prioritou mesta to, aby sa občania a návštevníci mesta cítili na jarmokoch príjemne. Preto aj z pohľadu prípadných zákrokov na tohtoročnom jarmoku viac ako v iné dni postupovali mestskí policajti plne v súlade so zákonom o priestupkoch. Okrem iného sa v ňom spomína, že ak nepostačuje napomenutie, nasleduje udelenie pokuty.

„Absolútna väčšina zákrokov bola v situáciách, kde napomínanie postačovalo. V súvislosti s konaním Petro – Pavlovského jarmoku príslušníci Mestskej polície vykonali 143 rôznych aktivít, ktoré súviseli so zabezpečením verejného poriadku, dodržiavania VZN Mesta Topoľčany ako aj ostatných platných právnych noriem“ zhrnul celý priebeh jarmoku Peter Baláž.

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM