Kultúra

Milovníci prírody, NEVÁHAJTE! Ponorte sa do sveta rastlín a živočíchov

Pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť niečo nové, ste na správnej adrese. Tribečské múzeum približuje históriu vzniku názvoslovia rastlín i živočíchov.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci prírody, NEVÁHAJTE! Ponorte sa do sveta rastlín a živočíchov
Zdroj: Tribečské múzeum

Pracovníci Tribečského múzea v Topoľčanoch v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši pripravili výstavu približujúcu históriu vzniku názvoslovia organizmov z ríše rastlín, húb a živočíchov.

Na základe určitých charakteristických znakov a vlastností, spojitostí s inými organizmami či základov slov uvádza príklady druhov, ktoré spája spoločné pomenovanie. Výstava v priestoroch múzea v Topoľčanoch potrvá do 9. novembra, informovala o tom Lenka Krošláková z Tribečského mú­zea.

Ako sa tvoria názvy

Druhové názvy rastlinných a živočíšnych organizmov bývajú podľa slov Krošlákovej odvodené podľa rozličných kritérií. Často to býva zafarbenie tela alebo jeho časti, ako napríklad líška oranžová, líška hrdzavá, medveď hnedý.

Pomenovanie vyplývajúce z tvaru a výzoru tela má sova dlhochvostá, rosička okrúhlolistá, chochlačka vrkočatá.

Názvy niektorých druhov rastlín, húb a živočíchov odrážajú ich ekologické vlastnosti, ako je príslušnosť k biotopu (kukučka lúčna, srnec lesný, syseľ pasienkový, jarabica poľná). Iným kritériom pri tvorbe názvov živých organizmov je ich rozšírenie, napríklad lyžičník tatranský či kamzík vrchovský tatranský.

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM