Katarína Jankeje Kultúra

Mladá topoľčianska kapela PLAN5: Chceme tvoriť, nahrávať a hrať pre ľudí

Kapela PLAN5, ktorú ste mohli poznať pod menom MINK nedávno vydala nový a zároveň aj prvý album "Slová v pohybe". My sme sa s nimi porozprávali o zmenách v kapele, nahrávaní debutového albumu a plánoch do budúcnosti.

Ilustračný obrázok k článku Mladá topoľčianska kapela PLAN5: Chceme tvoriť, nahrávať a hrať pre ľudí
Foto: Katarína Jankeje

Pôvodne dievčenská kapela MINK sa pred nedávnom transformovala na nový projekt PLAN5. Mladú kapelu z Topoľčian tvorí 5 členov: Lenka (spev, 21), Feje (sólo gitara, 22), Tomáš (doprovodná gitara, 21), Lukáš (basgitara, 17) a Rasťo (bicie, 18). Práve poslední dvaja spomínaní sú jej najnovšími členmi. Ich piesne sú zmesou popu, rocku, punku, jedným slovom – alternatíva. A možno práve vďaka tomu, že sa nesnažia škatuľkovať, poslucháči si dokážu nájsť u nich ten svoj obľúbený hudobný žáner.

Kedy a ako ste sa dali dokopy ako kapela?

Celkovo ako kapela fungujeme asi 6 rokov, aj keď členovia sa veľmi často menili, predovšetkým gitaristi, odišiel jeden, prišiel nový, teraz odišli členovia, ktorí boli v kapele MINK od jej začiatku. No, už by sa to veru mohlo zastaviť a hrať v jednej zostave aspoň rok.

MINK už neexistuje, teraz ste PLAN5, čo to znamená?

Bolo celkom zvláštne už zrazu nebyť MINKOM, ako nás ľudia poznali. No pravdou je, že MINK bola pôvodne dievčenská kapela a práve tento názov je vytvorený z mien jednotlivých členiek i keď z angličtiny má toto slovo tiež preklad – norka. Posledný mesiac fungujeme pod novým menom – PLAN5. Názov vznikol tak, že každý priniesol kopu nápadov na nové meno a tento zapadol najviac. Prečo plan? Lebo máme plán (smiech).Našim plánom je to staré známe – presadiť sa, hrať na veľkých pódiách, mať pred sebou veľa ľudí, ktorí sa bavia na našu hudbu a vďaka ktorým dokáže hudobník vydolovať zo seba dávku energie a svojim muzicírovaním ulahodiť ušiam. Nuž a my preto tvoríme a hráme, aby nám ten plán raz skutočne vyšiel. Číslo 5 preto, lebo nás je 5.

Hádate sa často?

Hádky… Nazvali by sme to skôr menšia výmena názorov. Nie všetci sa stretneme vždy v jednom názore či už pri tvorení songov alebo tých ľudských problémoch, ako napr. presnosť chodenia na skúšku a podobne (smiech). Ale to sú ozaj drobnosti, ktorí nenarúšajú naše vzťahy. My sme predovšetkým hudobníci KAMARÁTI a to je podstatná zložka, ktorá by v kapele nemala chýbať.

Ako každá kapela, máte kopu fanúšikov a fanúšičiek. Prezraďte im, kto je z vás zadaný?

Zadaní sú u nás 2 členovia – Lenka a Feje, ostatní na voľnej nohe, asi, zatiaľ (smiech).

Máte vonku nový album, kde ste ho nahrávali?

Nový album s názvom Slová v pohybe je našim prvým albumom. Je na ňom 11 piesní, nahraných v štúdiu vo Veľkých Bieliciach u kamaráta. Ten nám nahrával všetky piesne, ktoré máme aj na bandzone zverejnené – staré, novšie a samotný album.

Chystáte aj natáčanie videoklipu?

Zatiaľ máme natočený jeden videoklip, padli návrhy i na natočenie ďalšieho. Na videoklip treba peniaze, takisto na nahrávanie, tak uvidíme, ako nám všetko vyjde, ale určite nad tým uvažujeme.

Prezraďte plány do budúcna, čo by ste chceli dosiahnuť?

Tvoriť, nahrávať, hrať, hrať, hrať a hrať pre ľudí.

Aké najbližšie koncerty vás čakajú?

Najbližšie hráme 8. augusta v obci Hodruša – Hámre na akcii Kemp Rock o 18:00 a 9. augusta v Malých Bieliciach na 1. ročníku festivalu HUDBAŤOVKA o 19stej. Iné akcie v rámci leta zatiaľ neriešime kvôli zdravotnej situácii jedného člena. Teraz pracujeme na nových songoch a približne od septembra plánujeme akcie.

Vypočujte si piesne kapely v našej videogalérií!

Foto: PLAN5

PLAN5 - topoľčianska kapela
3
Galéria
PLAN5 - topoľčianska kapela
2
Galéria
Foto: Katarína Jankeje
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM