Veronika Kalinová Správy

Na kúpaliskách v kraji prebehli kontroly: V týchto stánkoch s občerstvením našli pochybenia!

Regionálne úrady verejného zdravotníctva skontrolovali v SR od 24. júna do 4. júla 262 stánkov rýchleho občerstvenia na kúpaliskách, pričom nedostatky zistili v 62 z nich. Predstavuje to 23,6 percenta. Pochybenia boli zistené aj na kúpaliskách v našom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Na kúpaliskách v kraji prebehli kontroly: V týchto stánkoch s občerstvením našli pochybenia!
Zdroj: TASR

Hygienici v rámci celého Slovenska dokopy uložili 67 blokových pokút v celkovej sume 3 187 eur a začalo sa osem správnych konaní vo veci uloženia pokuty za 5 550 eur. Kontroly v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách však nekončia. Kontrolóri si na ne posvietia počas celej kúpacej sezóny.

Zoznam prevádzok v Nitrianskom kraji so zistenými nedostatkami podľa ÚVZ SR

Stánok s rýchlym občerstvením Čukotka, Thermal Kesov s.r.o., Poľný Kesov

  • zmrazovanie surovín – párky, mäso,
    • porušovanie osobnej hygieny zamestnancov – prstene na rukách, šperky, nalakované nechty,
    • opatrenia: príkaz na stiahnutie výrobkov z obehu – vykonané ihneď.

Gejza Tóth, „Bufet ryba“, rekreačné stredisko Patince, Rad bufetov 416, Patince

  • 3 nevyhovujúce vzorky pokrmov rýchleho občerstvenia – hamburger so zeleninou, gyros s ryžou, gyros v pite – prekročený limit koliformných baktérií,
    • opatrenia: prísne dodržiavanie hygienických požiadaviek prípravy pokrmov.

Margita Kesegová, „Bufet SANTA FE“, rekreačné stredisko Patince, Rad bufetov 416, Patince

  • 3 nevyhovujúce vzorky pokrmov rýchleho občerstvenia – hamburger hydinový, vyprážaný syr s ryžou, gyros so zeleninou -prekročený limit koliformných baktérií,
    • opatrenia: prísne dodržiavanie hygienických požiadaviek prípravy pokrmov.

Renáta Pálfiová, Bufet č. 1, Termálne kúpalisko, Vnútorná okružná 19, Komárno

  • 2 nevyhovujúce stery z prostredia (nôž – Enterococcus faecalis, ruky – nadlimitný počet koliformných baktérií),
    • opatrenia: prísne dodržiavanie hygienických požiadaviek prípravy pokrmov.

Renáta Pálfiová, Bufet č. 2, Termálne kúpalisko, Vnútorná okružná 19, Komárno

  • 4 nevyhovujúce stery z prostredia (váha – nadlimitný počet koliformných baktérií a Enterobacter, vnútorný priestor chladničky – nadlimitný počet koliformných baktérií, E. coli, Enterobacter a Citrobacter freundii, ruky 2 zamestnancov – nadlimitný počet koliformných baktérií, Enterobacter a E. coli,
    • opatrenia: prísne dodržiavanie hygienických požiadaviek prípravy pokrmov.

Ambulantný stánok rýchleho občerstvenia Margita – Ilona, Benčok Ladislav

  • 1 pracovníčka bez zdravotného preukazu,
    • opatrenia: prevádzkovateľ zaviazal pracovníčku predložiť zdravotný preukaz.

Reštaurácia Santé, Santovka A.N.E.S., a.s.

  • nevyhovujúce stery z prostredia,
    • opatrenia: prevádzkovateľ sa zaviazal dôsledne dodržiavať zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.

Presso reštaurácia, Margita – Ilona, Miroslav Kukan

  • nevyhovujúce stery z prostredia,
    • opatrenia: prevádzkovateľ sa zaviazal dôsledne dodržiavať zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.

MAYER PLUS, s.r.o. Bufet 6-tka, TK Podhájska

  • pokrmy po dátume spotreby (guláš, dukátové buchtičky, plnená paprika, dusená pečienka),
    • neoznačovanie alergénov v ponuke pokrmov a GMO,
    • neboli predložené dodacie listy,
    • v dvoch vzorkách pokrmov prekročený počet koliformných baktérií,
    • v steroch z pracovného náradia zistené: Enterobacter, E. coli, koliformné baktérie, Staphylococcus aureus –menej ako 10,
    • opatrenia: odstrániť pokrmy po dobe spotreby z prevádzky, označovať alergény a GMO v ponuke pokrmov, predložiť dodacie listy od surovín v prevádzke, vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia v prevádzke.

LIVEX s.r.o. Bufet č. 6, TK ŠTRAND, Nové Zámky

  • zamrazené polotovary a pokrmy (obaľovaný syr a rezne) pripravené v stánku,
    • nepredložené dodacie listy od surovín,
    • skladovanie nezlučiteľných potravín v mrazničke,
    • zamrazené a neoznačené potraviny a pokrmy dodané a pripravené ako nezamrazené,
    • nepredloženie dokladov o odbornej spôsobilosti zamestnancov,
    • nebola predložená evidencia sanitácie zariadení a priestorov v prevádzke,
    • v steroch z pracovného náradia a rúk zamestnanca zistené: Enterobacter, koliformné baktérie, Pseudomonas aeruginosa coagul. neg.,
    • opatrenia: odstrániť pokrmy a suroviny po dobe spotreby, ako aj neoznačené suroviny z prevádzky, predložiť dodacie listy

od surovín, neskladovať spolu nezlučiteľné potraviny, nezamrazovať potraviny, viesť evidenciu sanitácie zariadení a priestorov v prevádzke, vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia 9 a vykonávať správne umývanie rúk zamestnancov v prevádzke.

Ján Kelemen Bufet Kelemen, TK Vadaš, Štúrovo

  • vypnutý teplý pult pri výdaji pokrmov a nedodržaná predpísaná teplota pri výdaji pokrmov,
    • nevedenie evidencie teploty pri výdaji pokrmov,
    • nebola vedená evidencia sanitácie zariadení a priestorov prevádzky,
    • vzorka pokrmu – ryža nevyhovovala pre prekročený počet koliformných baktérií,
    • opatrenia: – zabezpečiť dodržanie predpísanej teploty pri výdaji pokrmov, viesť evidenciu teploty pri výdaji pokrmov, viesť evidenciu sanitácie zariadení a priestorov prevádzky, dodržiavať HACCP pri príprave pokrmov.

BVS, s.r.o. Bufet Kvetinka, TK Vadaš, Štúrovo

  • nesprávne označenie surovín v mrazničke (dodané zamrazené mäso a kuracie časti bez označenia v štátnom jazyku) nebol v prevádzke ponechaný – odložený štítok z veľkoobchodného pôvodného kartónového obalu surovín,
    • opatrenia: zabezpečiť označenie surovín a ponechanie dokladov pre potreby vysledovateľnosti surovín v prevádzke.

Ján Juhás Bufet LUCIA, TK Podhájska

  • vzorka pokrmu – ryža nevyhovovala pre prekročený počet koliformných baktérií,
    • v prevádzke v steroch z pracovného náradia zistené: Enterobacter sp, koliformné baktérie, Staphylococcus aureus – menej ako 10,
    • opatrenia: dodržiavať HACCP pri príprave pokrmov, vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia v prevádzke.

Ida Patyová Bufet č. 4 La Rossa, TK Podhájska

  • vzorka pokrmu – zemiaková placka nevyhovovala pre prekročený počet koliformných baktérií,
    • v prevádzke v steroch z pracovného náradia zistené: Enterobacter sp., koliformné baktérie, Staphylococcus aureus –menej ako 10,
    • opatrenia: dodržiavať HACCP pri príprave pokrmov, vykonávať správne

čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia a vykonávať správne umývanie rúk zamestnancov v prevádzke.

Občianske združenie vidím a počujem Bufet FRESH, TK Vadaš, Štúrovo

  • v prevádzke v steroch z pracovného prostredia zistené: Enterobacter sp, Klebsiela sp. Citrobacter Fr., koliformné baktérie, E. coli,
    • opatrenia: vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia v prevádzke.

Agneša Bokorová Bufet Modrá Oáza, TK Vadaš, Štúrovo

  • v prevádzke v steroch z pracovného náradia zistené: Enterobacter sp., koliformné baktérie, E. coli, Staphylococcus aureus – menej ako 10,
    • opatrenia: vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia v prevádzke.

Bufet AVILEN, TK Vadaš, Štúrovo

  • v prevádzke v steroch z pracovného oblečenia zistené: Enterobacter sp., koliformné baktérie, E. coli, Staphylococcus aureus – menej ako 10, Pseudomonas sp.,
    • opatrenia: vykonávať správne čistenie, odevov, nosiť čistý pracovný odev v prevádzke.

Jozef Raučina Bufet 5-ka, TK Podhájska

  • v prevádzke v steroch z pracovného náradia zistené: Enterobacter sp., koliformné baktérie, E. coli, Pseudomonas sp., Staphylococcus aureus –menej ako 10,
    • opatrenia: vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia v prevádzke.

Roland Patus Bufet Haramia, TK Vadaš, Štúrovo

  • v prevádzke v steroch z pracovného náradia zistené: Enterobacter sp., koliformné baktérie, E. coli, Pseudomonas sp., Staphylococcus aureus –menej ako 10, Viridujúci str.,
    • opatrenia: vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia v prevádzke.

Stánok rýchleho občerstvenia IV., Ul. P.O. Hviezdoslava, LK Topoľčany

  • nevedenie evidencie v súlade so zásadami správnej výrobnej praxe, vrátane monitoringu dodržiavania chladiarenského a mraziarenského reťazca a sanitácie,
    • znečistené technologické zariadenie (mikrovlnná rúra, chladiace zariadenie) a umývadlá,
    • v čase kontroly netiekla v umývadle tečúca teplá voda,
    • odpad uložený v otvorených odpadových košoch, resp. v kartónových škatuliach,
    • počas kontroly bol zistený vo fritéze zadymený stužený pokrmový tuk,
    • nevhodne boli skladované párky – ako mäkký údenársky výrobok boli skladované v mrazničke,
    • opatrenia: zneškodniť prepálený, zadymený tuk a neštandardne skladovaný mäkký údenársky výrobok.

Stánky rýchleho občerstvenia I, III., Ul. P.O. Hviezdoslava, LK Topoľčany

  • nevedenie evidencie v súlade so zásadami správnej výrobnej praxe,
    • nedodržiavanie chladiarenského reťazca (párky na hot-dog, otvorený dressing, strúhaný a krájaný syr skladované mimo chladiaceho zariadenia pri teplote prostredia cca 30°C),
    • namrazená mraznička, neudržiavaná na povrchu znečistená,
    • konzervárenské výrobky boli po otvorení skladované neštandardne v plechoviciach, tieto výrobky neboli označené dátumom a hodinou otvorenia,
    • časť tovaru v mrazničke bola voľne uložená bez obalu (kuracie nugetky),
    • časť prevádzkových priestorov bola využívaná aj ako šatňa a sklad sanitárnych prostriedkov a pomôcok,
    • rozsah poskytovaných služieb nekorešpondoval s vybavením stánku (drez na náradie, umývadlo na ruky) a v prevádzke bol zistený predaj nápojov do skla,
      • pracovníčky nepoužívali pri manipulácii s nebalenými potravinami pokrývku vlasatej časti hlavy ani jednorazové rukavice,
    • vetracie otvory neboli opatrené snímateľnými sieťkami,
    • odpadové koše neboli uzatvárateľné,
    • opatrenia: zneškodniť neštandardne skladovaný mäkký údenársky výrobok, syry, dressing a konzervárenské výrobky.

Stánok s rýchlym občerstvením II., ul. P.O. Hviezdoslava, LK Topoľčany

  • znečistené steny s čiastočne znehodnotenou omietkou,
    • časť podlahy mala znehodnotenú povrchovú úpravu,
    • odpad bol skladovaný v otvorených nádobách,
    • pri teplote prostredia bol skladovaný tovar, ktorý si vyžadoval chladiarenské podmienky (otvorený kečup, toping),
    • tieto výrobky neboli tiež po otvorení označené dátumom a hodinou otvorenia,
    • v mrazničke bol skladovaný hydinový polotovar, ktorý si vyžadoval podmienky chladeného skladu,
    • opatrenia: zneškodniť neštandardne skladovaný mäsový polotovar ako i otvorené výrobky skladované pri teplote prostredia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM