Dávid Hrdý Kultúra

Na Nástupišti 1-12 bolo opäť plno: Whisky zavítal do Topoľčian

Spevák kapely Slobodná Európa – Whisky sa prišiel do Nástupišťa 1-12 podeliť o svoje zážitky, ktoré zažil na svojich cestách po 57 krajinách sveta. Prinášame vám aj krátky rozhovor, ktorý nám Whisky ochotne poskytol

Ilustračný obrázok k článku Na Nástupišti 1-12 bolo opäť plno: Whisky zavítal do Topoľčian
Foto: Dávid Hrdý / Zdroj: Dnes24.sk

Whiskyho cestovateľské kino. Tak znel názov podujatia, ktoré zorganizovali ľudia z Nástupišťa 1–12. Jeho priestory boli zaplnené do posledného miesta. Všetci prítomní niekedy s úžasom sledovali fotografie, ktoré im prezentoval Whisky. Krásne prírodné scenérie, fotografie obyčajných ľudí a fragmentov ich bežného života . Počas prezentácie Whisky svojim výkladom a typickým žargónom neraz rozosmial všetkých prítomných. Rozprával zaujímavo a štýlom jemu vlastným. V uvoľnenej, príjemnej atmosfére akoby zastal čas. Všetci, čo prišli sa mali možnosť presvedčiť,ako odlišný je svet. Avšak aj napriek odlišnostiam sme všetci ľudia. Dokonale to vystihuje fráza, ktorá je v Indii často používaná: „Same, same but different“ (rovnaký, rovnaký, ale rozdielny).

Ľudia ťa skôr poznajú ako speváka známej skupiny Slobodná Európa. Čo ťa priviedlo k cestovaniu?

Túžbu spoznávať planétu, na ktorej momentálne žijem, mám v sebe od detstva. Ešte keď som sa živil ako „bedňák“, chalani z jednej slovenskej kapely spomínali, že idú družobne koncertovať do Afganistanu. Na Slovkoncerte som si vybavil že som tam mohol ísť s nimi ako technik.Bola to sila. Mal som len osemnásť rokov. Odvtedy ma to drží. Keby ste mi povedali, aby sme šli zajtra na Sibír, tak všetko zruším a idem.

Ktoré krajiny si navštívil?

Bolo ich 57. Napríklad Indiu , Nepál, Venezuelu, Laos, Indonéziu,Vietnam, Borneo, Peru, Sumatru, Austráliu,Čínu, Bolíviu, Filipíny, Afganistan, Kambodžu, Sulawesi, Chile, Maroko, Ladakh, Sikkim atď.

Čo najbizarnejšie si zažil na tvojich cestách?

Takých vecí bolo kopec… Vtipné bolo napríklad utekať v Nepále pred rozzúrenou dvojicou nosorožcov alebo sediet v himalájskom kráľovstve Sikkim v pravom královskom rúchu a s korunou na hlave :)

V čom vidíš ty hlavný rozdiel medzi mentalitou ľudí u nás a v krajinách, ktoré si navštívil?

Keď človek existuje v slovenskej či európskej realite, nadáva na pomery, politikov, ceny… Potom prežije 3 mesiace v Indii, Indonézii alebo Laose a pochopí, že mať teplú vodu, či nebyť hladný, sú veci, ktoré nie sú prirodzené pre viac ako polovicu ľudí na svete.Človek na cestách stretne ľudí, ktorí, ak majú šťastie, žijú z 20 dolárov na mesiac, majú 6 detí a usmievajú sa od ucha k uchu. Potom si spomenie na to, ako u nás vidí v nákupnom centre človeka , ktorý vystúpi z jeepu, kúpi si rifle za 300 EUR a zamračený a frustrovaný odchádza domov… Mňa osobne toto poznanie výrazne vnútorne oslobodilo.

Čo vravíš na projekt Nástupište 1–12?

Skvelé volačo.Prial by som takéto projekty každému slovenskému mestečku.

Whiskyho cestovateľské kino na Nástupišti 1-12
4
Galéria
Foto: Dávid Hrdý / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM