Dávid Hrdý Rôzne

Nové parkovacie miesta a 45 bytov: Na sídlisku Juh vyrastie ďalší obytný dom

Sídlisko Juh sa rozrastie o ďalší obytný dom. Na ulici Martina Benku plánuje spoločnosť, ktorá bola realizátorom projektu Colorhouse na sídlisku Mexiko vybudovať 45 nových bytov. Mal by vyrásť v priebehu jedného roka.

Ilustračný obrázok k článku Nové parkovacie miesta a 45 bytov: Na sídlisku Juh vyrastie ďalší obytný dom
Zdroj: TASR

Byty aj kancelárske priestory

Nový obytný dom bude stáť na trávnatej ploche za Kauflandom. Budúcim obyvateľom budú k dispozícií 1 až 4 izbové byty s loggiami či veľkými terasami s výhľadom na okolité hory a do revitalizovaného parku. Súčasťou projektu bude aj samostatná sekcia s kanceláriami či firmami poskytujúcimi služby pre obyvateľov. Počíta sa taktiež aj s čiastočne podzemným parkovacím domom s boxmi a vytvorením množstva parkovacích miest pre verejnosť. Vyriešený je aj tradičný problém so psami. Majiteľom bude k dispozícií samostatný výbeh pre ich domácich miláčikov, ktorý bude oddelený od detského ihriska.

Prioritou je zachovanie zelene

Obyvatelia majú obavy najmä zo zníženia pomeru zelene na sídlisku. Zastavané plochy v tejto oblasti sú však stále hlboko pod limitmi. Investorov zámer nie je len postavenie budovy, ale i revitalizácia exitujúcej a vytvorenie novej zelene.

Colorhouse II bude mať charakter nízkoenergetického domu zo železobetónovou konštrukciou, tehlovým murivom a kvalitnou tepelnou izoláciou. Na streche sa budú nachádzať aj solárne kolektory na ohrev teplej vody, prípadne na kúrenie“, povedal architekt projektu René Baranyai.

Strecha domu bude taktiež pokrytá zeleňou. „Colorhouse II je jedným z mála súčasných projektov, ktorý počíta s jednou vegetačnou časťou strechy, na ktorej bude prítomná zeleň“, dodal Baranyai. Celková rozloha obytného domu s parkom bude 4000 m². Zástavba nebude radikálna. V pláne je vybudovanie parku a detského ihriska či priestoru na mierne športové aktivity ako napr. petangue alebo exteriérová šachovnica.

Obyvateľom bude k dispozícií aj kaviareň v parteri samotnej budovy, kde bude terasa prepojená priamo s parkom. Podstatou projektu je to, aby dom pôsobil na ľudí ako relaxačno – oddychová zóna. „Existujúce dva stromy budú hlavným akcentom, pričom v okolí vznikne ďalšia parková zeleň s umelou závlahou. Aby sme šetrili životné prostredie a peniaze budúcich vlastníkov, park plánujeme zavlažovať zrážkovou a studňovou vodou,“ pokračuje Baranyai.

Celkový imidž celého objektu sa opäť bude niesť v duchu farebných kontrastov a bude korelovať s okolitým prostredím. „Farby zelene a farby kvetov, ktoré sa budú v parku vyskytovať, prenesieme aj na steny domu, “ ozrejmil filozofiu projektu Baranyai.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM