Katarína Jankeje Kultúra

Na štvrtok večer si nič neplánujte: Jana Kirschner vystúpi aj so zahraničnými hosťami!

Osem výnimočných umelcov z troch krajín sa strelo v projekte anglických hudobníkov Eddieho Stevensa a Alastaira McNeilla. Výsledok ich spoločnej tvorby uvedie Nástupište 1-12 už tento štvrtok.

Ilustračný obrázok k článku Na štvrtok večer si nič neplánujte: Jana Kirschner vystúpi aj so zahraničnými hosťami!
Zdroj: Dnes24.sk

Anglický klavirista, hudobný skladateľ a producent Eddie Stevens je na slovenskej hudobnej scéne viac ako doma. Umelec, ktorý si vyslúžil uznanie početnými spoluprácami so slávnymi anglickými skupinami Freak Power, Moloko či Zero 7, už produkoval na Slovensku album Menšina skupiny Para a albumy Krajina Rovina a Moruša Biela speváčky Jany Kirschner. Práve úvodná pieseň z jej očakávaného albumu Moruša Čierna sa stala východiskovým bodom umeleckého projektu „IDÚ“.

Pestrá medzinárodná zostava hudobníkov

K spolupráci autori okrem samotnej speváčky prizvali i ďalších piatich umelcov zo Slovenska a Čiech. Návštevníci topoľčianskeho Nástupišťa 1–12 sa tak vo štvrtok 2. októbra o 20:00 môžu tešiť i na vynikajúcich slovenských hudobníkov Jozefa Luptáka (violončelo) a Marcela Comendanta (cimbal), klarinetistu Branislava Dugoviča, či na jedného z najlepších českých jazzových hudobníkov, Radka Krampla. Medzinárodnú zostavu svojimi projekciami doplní český vizuálny umelec Ondřej Ševčík.

Inšpiruje aj podchod stanice

Netradičný industriálny priestor podchodu, v ktorom sídli Nástupišti 1–12, však nie je len miestom, kde autori svoj projekt predstavia divákom. Naopak, je pevnou a neoddeliteľnou súčasťou samotnej performance. Stevens a McNeill dôsledne skúmajú akustické vlastnosti priestoru. Neboja sa pritom použiť aj zvukové nahrávky ľudí prechádzajúcich priestorom, či priľahlými stanicami ako aj priestoru ako takého. Tie sa počas predstavenia miesia s hypnotickými vyhrávkami akustických nástrojov, elektronickými zvukmi a Kirschnerovej vokálmi.

„Idú“ nie je ďalšou „obyčajnou“ piesňou Jany Kirschner. Sama o nej vraví ako o pravdepodobne najodvážnejšej veci, čo vo svojom živote urobila. Rovnako „IDÚ“ Eddieho Stevensa a Alastaira McNeilla nie je ďalší „obyčajný“ koncert. Nie je to totiž vôbec koncert. „IDÚ“ je kompaktné, hĺbavé, jedinečné a neopakovateľné site specific umelecké dielo, ktoré si netreba nechať ujsť.

Foto a text: Nástupište 1–12

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM