Správy

Nadriete sa na výplatu? TOUTO prácou sa živí najviac obyvateľov Nitrianskeho kraja

Štatistický úrad opäť ponúkol zaujímavé údaje z Nitrianskeho kraja. Tentokrát sa zameral na prácu.

Ilustračný obrázok k článku Nadriete sa na výplatu? TOUTO prácou sa živí najviac obyvateľov Nitrianskeho kraja
Zdroj: TASR

Najčastejším zamestnaním na Slovensku už nie je robotník či remeselník. Vyplýva to zo Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) z roku 2021, ktoré ukázalo, že slovenský trh práce sa za desať rokov zmenil a ľudia na Slovensku sa venujú iným povolaniam.

V minulom roku z rebríčka troch najčastejších zamestnaní vypadli robotníci aj remeselníci. Na vrchole rebríčka zamestnaní sú špecialisti, informovala hovorkyňa pre SODB 2021 Štatistického úradu SR Jasmína Stauder.

Prečítajte si tiež

Najčastejšie zamestnanie

Aké remeslo vládne Nitrianskemu kraju? V roku 2011 podľa Štatistického úradu SR dominovali v kraji operátori a montéri strojov a zariadení, nasledovali pracovníci v službách a obchode a trojicu uzatvárali kvalifikovaní robotníci a remeselníci.

„V roku 2021 si aj tu môžeme všimnúť súvislosť medzi najčastejšie dosiahnutým vzdelaním a zamestnaním, ktorému sa obyvatelia kraja venujú. Najviac obyvateľov v roku 2021 pracovalo ako špecialisti. Nasledujú operátori a montéri strojov a zariadení,“ uvádza Štatistický úrad SR.

Čo robí špecialista?

Akú prácu si máme predstaviť pod pojmom „špecialista“? Špecialistom je podľa SODB 2021 obyvateľ zamestnaný ako expert v oblasti vedy a techniky, v zdravotníctve, učiteľ a odborný pedagogický pracovník, odborník administratívnych, podporných a obchodných činností, odborník v oblasti informačných a komunikačných technológií a odborník v oblasti práva, sociálnych vecí a kultúry.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM