Rôzne

Národná púť do Šaštína: Z Topoľčian pôjde mimoriadny vlak

Na Sviatok Sedembolestnej Panny Márie sa uskutoční Národná púť do Šaštína. Pri tejto príležitosti zriadila Železničná spoločnosť aj priame vlakové spojenie,ktoré pôjde cez viaceré mestá. Okrem iných aj cez Topoľčany.

Z Prievidze cez Topoľčany aj Hlohovec

Mimoriadne vlaky sú časovo prispôsobené tak, aby prišli do Šaštína v najvhodnejšom čase pred začiatkom hlavnej slávnostnej pontifikálnej svätej omše so začiatkom o 10.30 hod. Jej hlavným celebrantom bude gréckokatolícky arcibiskup vladyka Cyril Vasiľ, ktorý je sekretárom Kongregácie pre východné cirkvi v Ríme.

Pre veriacich je pripravený mimoriadny spoj z Prievidze cez Topoľčany a Hlohovec. „Táto ponuka mimoriadnych vlakov je pokračovaním podobných aktivít z minulosti, keď možnosť priameho spojenia využili stovky veriacich,“ informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave. Z Topoľčian bude mať tento vlak odchod 15. septembra o 6:53 hodine.

Trať bude nasledová: Topoľčany – Ludanice – Koniarovce – Jelšovce – Nitra – Nitra zastávka – Mlynárce – Lužianky – Zbehy obec – Zbehy – Alekšince – Rišňovce – Hlohovec – Leopoldov – Trnava – Jablonica – Šajdíkove Humence – Šaštín-Stráže.

Mimoriadny vlak aj zo Zlatých Moraviec

Vlak na miesto konania púte bude vypravený aj zo Zlatých Moraviec. Bude mať odchod 15. septembra o 5.45 hodine zo železničnej stanice v Zlatých Moravciach. Vlak pôjde po trase Zlaté Moravce – Vráble – Úľany nad Žitavou – Šurany – Nové Zámky – Šaľa – Galanta – Sereď – Trnava – Senica – Šaštín-Stráže a späť.Vo vlaku bude pre cestujúcich pripravený program v podobe spevov, modlitieb, hier a diskusií.

Púť začína už v piatok

Národná púť v Šaštíne sa začne v piatok 13. septembra úvodnou sv. omšou a následne sa uskutoční modlitbové stretnutie spoločenstva Modlitby za kňazov. Sobotný večer je vyhradený pre mládežnícky program ako modlitby, sväté omše, koncerty či divadelné predstavenie o sv. Cyrilovi a Metodovi.

„V nedeľu 15. septembra sa okrem predpoludňajšej slávnostnej pontifikálnej sv. omše uskutoční v národnej svätyni – Bazilike Sedembolestnej Panny Márie o 14.00 h Akatist (modlitba) k Bohorodičke. V pondelok 16. septembra bude tradičná púť seniorov a chorých,“ uviedla TK KBS.

Pozrite si aj presný rozpis odchodov mimoriadnych vlakov v našej fotogalérii.

Zdroj: Global24/TASR

Foto:Ilustračné

Mimoriadne vlaky - Národná púť
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM