Katarína Jankeje Rôzne

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Topoľčanoch, o ktorých vie málokto

O tom, že v Tovarníkoch Stummerovci vybudovali cukrovar, vie asi každý človek z topoľčianskeho regiónu. No už asi málokto tuší o ďalších zaujímavostiach, ktorými sa obce pri Topoľčanoch môžu pochváliť. Práve na takéto menej známe pozoruhodnosti sme sa zamerali.

Ilustračný obrázok k článku Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Topoľčanoch, o ktorých vie málokto
Zdroj: TASR

Že v Oponiciach dlhé roky žil rod Apponyiovcov vie asi väčšina. No málo ľudí vie, že práve v kaštieli prežila svoje detstvo aj Geraldine Zoguová, rodená Apponyiová, do ktorej sa bezhlavo zaľúbil 40-ročný albánsky kráľ Ahmed Zogu. Mladá Geraldine sa napokon stala vôbec jedinou Albánskou kráľovnou v histórii. Pre vojnové spory s Talianskom však musela spolu s manželom a synom z krajiny utiecť a prežiť druhú svetovú vojnu v Anglicku. Do Oponíc sa už nikdy nevrátila.

História samotného kaštieľa v Oponiciach je veľmi bohatá a zaujímavá, datuje sa až do 17. storočia. Postaviť ho dali už spomínaní Apponyiovci, ktorí v ňom hostili množstvo významných a zaujímavých ľudí. Patrili k nim bratia amerického prezidenta Roosevelta aj samotný Theodore Roosevelt v roku 1910, indický maharadža či americký miliardár Thomas Cordeza, ktorý sa plavil spolu so svojou matkou na Titanicu. Na biliardovom stole tancovala a spievala afroamerická speváčka Josephine Bakerová, múza Hemingwaya či Picassa.

V šírom poli pri Rajčanoch, medzi troma zelenými lipami stojí kaplnka Matky Božej Bolestnej. Z kameňa spod kaplnky vyviera prameň, ktorý dlhé roky ponúka čistú a nezakalenú vodu. Povesť hovorí, že na tomto mieste voľakedy vyvierala iba malá studnička, ktorou si hasili smäd uznojení kosci na poliach baróna Rajčániho z Rajčian.

Obec Solčany bola v minulosti pomerne známa aj pre svoj cukrovar. Vybudoval sa v roku 1831 a fungoval až do roku 1863. Založil ho Augustin Odescalchi, v tom čase bol najväčším podnikom nielen na Slovensku, ale aj v celom Uhorsku. V roku 1831 podnikavý Augistín Odescalchi zomrel a jeho synovia nedokázali sami úspešne pokračovať v otcovom podnikaní a tak cukrovar prestal pracovať. V jeho priestoroch bola zriadená pálenica.

Zaujímavosťou obce Nitrianska Streda je skutočnosť, že na mieste terajšieho evanjelického kostola stál v 14. storočí kamenný hrádok, okolo neho boli vyhĺbené priekopy, ktoré sa v časoch núdze napĺňali vodou. Tento hrádok však musela lúpežná rodina Podmanickovcov, ktorá ho dočasne neoprávnene užívala, na príkaz snemu zbúrať.

Bošany sa môžu pochváliť zaujímavou históriou, v roku 1875 tu vznikla garbiarska továreň s honosným názvom „Veľkobošianska cisársko-kráľovská patentová továreň na kožu, hnacie remene a vojenskú výstroj“. Postupne sa rozrastala a na konci 19. st. už mala 10 budov, 2 obytné domy, 5 robotníckych domov a zaberala plochu 6 000 m2. Ročná výroba bola zhruba 15 000 ks hovädzej a 5 000 ks teľacej kože. Vyrábali sa usne, hnacie remene a konské postroje pre armádu. Výrobky sa vyvážali do celej monarchie, do Bulharska a Srbska.

Nitrianska Blatnica je známa najmä pre svoju Rotundu sv. Juraja. V obci sa však nachádza aj Kaplnka sv. Urbana, ktorá bola postavená ešte v roku 1871. Vznikla na okraji bývalých viníc. Jej vybudovanie bolo zámerné, mala za úlohu ochraňovať. Svätý Urban je totiž patrónom vinohradníkov. Na jeho sviatok (25. mája) sa tu tradične konali sväté omše.

Obec Práznovce sa môže popýšiť nálezmi základov románskeho kostolíka v Starom háji, v lokalite Kostolec, no zaujímavé sú fakty okolo samotnej farnosti. Podľa vtedajšej cirkevnej praxe, bol okolo kostolíka cintorín, kam museli privážať zosnulých, cesta z Hornian do Starého hája sa preto dodnes nazýva Smrtnou cestou. Hora pod Starým hájom sa zase volá Farárova hora, pretože farníci totiž museli hmotne zabezpečiť farára poľom, horou a lúkami.

Sekvoja v Horňanoch patrí k najzaujímavejším prírodným ukázom. Unikátny strom má takmer 90 rokov. Mohutná sekvoja bola vysadená ešte v roku 1928. Obvod kmeňa nad zemou je viac ako štyri metre, pričom dosahuje úctyhodnú výšku až takmer 25 metrov. Pred 20 rokmi bola vyhlásená za chránený prírodný útvar, v zóne dokonca platí tretí stupeň ochrany.

Čítajte aj:

Jedna z najcennejších pamiatok na FOTKÁCH: Pokochajte sa krásnou knižnicou Apponiovcov!

OBRAZOM: Zaspomínajte si, z tejto ruiny je teraz nádherný kaštieľ

Náš okres, to nie sú len Topoľčany! 15 rýchlych otázok vám ukáže, ako dobre poznáte dedinky v okolí

Foto: kaštieľ Nitrianska Blatnica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM