Kultúra

Naši najmenší sa môžu zabaviť i niečo naučiť: Spoznajú význam stromov

Stromy ako neobyčajne dôležité rastlinné organizmy, od ktorých bytostne závisí život na našej planéte, približuje prezentačné podujatie s tvorivou dielňou pod názvom Keď šumia stromy v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch. Podujatie potrvá do 5. novembra.

Ilustračný obrázok k článku Naši najmenší sa môžu zabaviť i niečo naučiť: Spoznajú význam stromov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

„Určené je predovšetkým deťom materských a základných škôl, ktoré dostanú odpovede na otázky, prečo stromy na jeseň žiaria pestrou paletou farieb a opadáva z nich lístie, prečo rastú do obrovských výšok, alebo podľa čoho poznáme ich vek,“ uviedla Oľga Kostolná z Tribečského mú­zea.

Návštevníci sa oboznámia s mimoriadne bohatou skupinou druhov, získajú informácie o jednotlivých častiach drevín, rozmanitých tvaroch korún, listov či plodov. Podujatie zároveň poukazuje na nezastupiteľný význam stromov nielen ako suroviny – dreva, ale aj dôležitého faktora životného prostredia.

Na teoreticko-prezentačnú časť podujatia nadväzujú tvorivé aktivity, v rámci ktorých si deti môžu vyrobiť netradičné kvety z javorových listov, farebné koláže z odtlačkov listov a kôry stromov, alebo vlastnoručne zhotoviť rozmanité malé darčeky.

Starší návštevníci svoje vedomosti uplatnia pri riešení prírodovedne a ekologicky orientovaných pracovných listov, testov, tajničiek, osemsmeroviek a doplňovačiek.

Z nich sa dozvedia napríklad, ktorý strom na Slovensku je najodolnejší, ktorý je najťažší či najtvrdší.

Pomocou spoločenských a interaktívnych hier môžu rozpoznávať viaceré naše ihličnany a listnáče.

Pre najmenších formou maľovaného čítania je tu pripravený príbeh o nespokojnom smriečku, rozprávka o strome a vode v lese, puzzle a nechýbajú ani tradičné vymaľovánky. So stromami sa zoznámia tiež prostredníctvom ilustrácií, riekaniek, hádaniek.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM