Rastislav Búgel Kultúra

Nástupište 1-12 sa zapojí do medzinárodnej konferencie: Čaká nás aj vystúpenie

Multimediálny priestor Nástupište 1-12 v Topoľčanoch sa zapojí do medzinárodnej putovnej konferencie PACE.V4. Tá sa bude od 4. do 15. júna postupne konať na rôznych miestach na Slovensku, v Maďarsku, v Českej republike a v Poľsku.

Ilustračný obrázok k článku Nástupište 1-12 sa zapojí do medzinárodnej konferencie: Čaká nás aj vystúpenie
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie má svoje špecifické zameranie na dopravu a infraštruktúru v scénických umeniach krajín Vyšehradskej štvorky. Na Slovensku sa účastníci putovnej konferencie pozrú na dve miesta, kde sa podarilo prepojiť dopravu a mestskú infraštruktúru so scénickým umením. Jedným z nich je práve multimediálny priestor Nástupište 1–12, umiestnený v podchode topoľčianskej autobusovej stanice. Druhým je žilinská vlaková stanica, kde sa nachádza kultúrny uzol Stanica Žilina – Záriečie.

V Topoľčanoch sa téme umenia vo verejnom priestore budú venovať umelci a lektori Zuzana Godálová-Novotová, Július Krištof a Petra Fornayová. Tá na konferenciu pripravuje performanciu s názvom ON_OFF_walking circle, na ktorej vystúpia žiaci a dobrovoľníci z Informačného centra mladých Topoľčany. „V podchode stanice zaznejú aj polyfonické tradičné spevy v podaní speváčok Jany Ambrózovej, Evy Brunovskej, Dajany Margetovej, Dominiky Margetovej a Barbary Petrgálovej Matákovej. Tanečníčka Zuzana Žabková a hudobník Fero Király predstavia svoju spoločnú performanciu BOTULUS,“ uviedol Július Krištof z Nástupišťa 1–12.

Ako pripomenul, konferencia PACE.V4 ponúka platformu pre medzinárodné stretnutia účastníkov nielen z Vyšehradského regiónu, ale aj ďalších krajín Európskej únie i Ukrajiny, Bieloruska, Moldavska, Hongkongu a Taiwanu. „Súčasťou podujatia sú stretnutia s lokálnymi tvorcami z oblasti divadla a tanca, prehliadky divadiel, kultúrnych centier, návštevy predstavení, prednášky i diskusie,“ dodal Krištof.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM