Dávid Hrdý Kultúra

Nástupište 1-12 v Sheffielde: V bývalej továrni predstavili svoje diela slovenskí autori

V rámci spoločného projektu Pravidelná linka Topoľčany – Sheffield sa po návšteve anglických umelcov v Topoľčanoch predstavili svoju tvorbu slovenskí autori na podujatí zorganizované v anglickom Sheffielde.

Ilustračný obrázok k článku Nástupište 1-12 v Sheffielde: V bývalej továrni predstavili svoje diela slovenskí autori
Zdroj: Dnes24.sk

Tento projekt Nástupišťa 1–12 je zameraný na medzinárodné umelecké výmeny. Pilotný projekt Pravidelná linka Topoľčany – Sheffield a jeho autorská skupina si za svojho partnera vybrala partnera galériu Bloc Projects zo Sheffieldu.

Na tejto medzinárodnej akcii predstavili svoje diela výtvarníci Zuzana Flimelová, Oto Hudec a Matej Lacko. Spoločná výstava sa uskutočnila v historických priestoroch bývalej továrne nachádzajúcej sa v centre štvrtého najväčšieho mesta Anglicka – Sheffieldu. Trojica slovenských umelcov si pripravila spoločnú výstavu, ktorej ústrednou témou je jazyk a reč.

„Maľby, šperky, inštalácie a objekty autorov spolu vzájomne harmonizujú v upokojujúcom farebnom a tématickom súlade. Interaktívne inštalácie sa zároveň stávajú výzvou smerom k publiku. Lackove osobné prebaly kníh vyzývajú k prelistovaniu a dotyku, rovnako ako Flimelovej šperky“, informoval Julo Krištof z N1–12.

Anglickí diváci mali aj možnosť preniesť sa do atmosféry mladého topoľčianskeho centra kultúry v netradičných priestoroch podchodu.“Takmer stovka anglických návštevníkov tak dostala možnosť spoznať atmosféru multimediálneho priestoru pôsobiaceho v netradičných priestoroch podchodu pod autobusovou stanicou nielen prostredníctvom úvodnej prezentácie, ale predovšetkým vďaka osobnému zážitku stretnutia s vystavujúcimi autormi“, uviedol Julo Krištof.

Hudobná časť večera bola zastúpená v podobe koncertu experimentálneho hudobníka Pjoniho, ktorý doplnil hudobník Aches pochádzajúci zo Sheffieldu. Achesove hudobné začiatky sa viažu k jeho dvojročnému pobytu na Slovensku.

Foto:N1–12

N1-12 v Sheffielde
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM