Katarína Jankeje Kultúra

Nástupište pozýva na filmovú udalosť: Čaká nás dokument o vražde mladej medičky Cervanovej!

Kto sú odsúdení? Kto sú ľudia, ktorí o najdlhšom a najrozporuplnejšom súdnom prípade Slovenska rozhodovali? Kto sú svedkovia a kto sú ľudia označení políciou za svedkov? Tieto otázky otvára známy dokument Kauza Cervanová, ktorý sa bude v nedeľu premietať v podchode Autobusovej stanice.

Ilustračný obrázok k článku Nástupište pozýva na filmovú udalosť: Čaká nás dokument o vražde mladej medičky Cervanovej!
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci medzinárodného projektu KineDok uvedie Nástupište 1–12 v nedeľu, 17. mája o 18:00 hod. slovensko-český dokumentárny film Kauza Cervanová od režiséra Roberta Kirchhoffa. Snímka sa pripravovala a priebežne nakrúcala od roku 2004 do roku 2012, kedy bola definitívne dokončená.

„Kauza Cervanová je osemročnou detektívnou výpravou režiséra Roberta Kirchhoffa do temných hlbín dodnes neuzatvoreného a medializovaného prípadu únosu, znásilnenia a vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej, ktorý pozná celé Slovensko,“ informuje Julo Krištof z Nástupišťa 1–12.

Odkrýva šokujúce zákulisie

Kirchhoff vo filme skúma podivuhodné a šokujúce zákulisie prípadu, odkrýva tajné spisy, hry štátnej komunistickej polície a komunistických politických elít, spovedá svedkov, ktorí nikdy nestáli pred súdom, na povrch privádza neuveriteľné skutočnosti aj nové fakty jednej z najväčších tráum slovenskej justície.

A v neposlednom rade príbehy mužov, ktorým sa nekonečný a tajomný prípad stal celoživotným údelom a nočnou morou. „Kriminálny čin je tak prostriedkom k zobrazeniu mechanizmu strachu, absurdity a podivuhodného riadenia osudu, ktorý prechádza od normalizácie k súčasnosti.

Nový medzinárodný projekt

Podujatie je realizované v rámci medzinárodného projektu KINEDOK. Ide o novú medzinárodnú komunitu a jedinečnú platformu pre filmové kluby a spôsob alternatívnej distribúcie, spájajúcou priaznivcov a tvorcov kreatívnej dokumentaristiky. V jeho pilotnej verzii sa bude premietať 12 dokumentov zo západnej a strednej Európy na viac ako 20-tich miestach v každej zo zúčastnených krajín: Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Chorvátsko.

Čítajte aj:

Noc múzeí a galérií v Topoľčanoch: Rodina Addamsovcov či pozorovanie nočnej oblohy!

Známe detské piesne, zábava či veselý smiech: TOTO všetko zažijeme na predstavení pre najmenších!

Foto: Nástupište 1–12

Nástupište pozýva na filmovú udalosť: Čaká nás dokument o vražde mladej medičky
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM