Dávid Hrdý Rôzne

Názory sa rôznia, diskusia na tému štadión pokračuje: Svoju anketu spustil aj futbalový klub

Rekonštrukcia futbalového štadióna rezonuje v Topoľčanoch dlhodobejšie. Navonok pozitívny krok smerom k športu, no nie každý s ňou súhlasí. S opačným názorom prišiel dávnejšie Alexander Riabov , ktorého pričinením sa verejná diskusia aj začala. Teraz svoju anketu spustil aj futbalový klub.

Ilustračný obrázok k článku Názory sa rôznia, diskusia na tému štadión pokračuje: Svoju anketu spustil aj futbalový klub
Zdroj: Dnes24.sk

Problematická dotácia

Problém vidí Alexander Riabov v nespravodlivom a neefektívnom prerozdelení financií. Mesto by sa malo na celkovej rekonštrukcii podieľať sumou 500 tisíc eur. Celková suma, ktorá by mala byť vynaložená na rekonštrukciu je 1,25 miliónov eur.

Z prieskumu medializovaných názorov predstaviteľov jednotlivých športových klubov vyplýva, že rekonštrukcia štadióna je pozitívny krok. No na druhej strane by sa nemalo zabúdať aj na ostatných. Zástancovia rekonštrukcie argumentujú tým, že nejde iba o podporu futbalu.

Prostredníctvom rekonštrukcie by sa mal vytvoriť reprezentatívny športový stánok, ktorý by mal všestranné využite. Teda nebude určený len na športové účely, ale i pre organizovanie rôznych spoločenských podujatí pod holým nebom.

Názory sa rôznia. Niektorým občanom chýba viac spoločenských podujatí, iný by privítali radšej vybudovanie nových detských ihrísk. Obhajcovia projektu zase apelujú na to, že štadión je zastaralý a rekonštrukcia je nevyhnutná. Nie preto, že je to futbal. Skrátka kvôli zlému technickému stavu.

Anketu spustil aj futbalový klub

Do prieskumu názorov občanov mesta sa pustil aj futbalový klub MFK Topoľčany. „Dozvedeli sme sa o organizovaní ankety proti investovaniu prostriedkov mesta do tejto rekonštrukcie. Všetkým jej odporcom chceme pripomenúť, že sa v tomto prípade vôbec nejedná iba o futbal a jeho podporu. Futbal bude v Topoľčanoch žiť aj bez rekonštrukcie štadión, samozrejme s tým, že na opravy jeho objektov budú v ďalších rokoch potrebné nemalé finančné náklady, tak ako tomu bolo v minulých rokoch u športovej haly, krytej plavárne alebo zimného štadióna a o niekoľko rokov možno dosiahnu výšku dnes požadovanej investície“, napísala vo svojom stanovisku Správna rada a predstavitelia MFK Topoľčany.

Futbalový klub vo svojom stanovisku zdôrazňuje, že štadión nebude určený len pre futbalistov.„V dis­kusii okolo projektu si treba tiež uvedomiť, že rekonštrukcia v takom rozsahu predstavuje vybudovanie reprezentačného zariadenia v podobe viacúčelovej spoločensko -kultúrnej a športovej arény priamo v strede mesta na ploche terajšieho futbalového štadióna. Jedná sa o racionalizáciu využitia atraktívneho priestoru mesta, v ktorom jeho časti dnes nie sú vôbec využívané“, stojí ďalej v stanovisku klubu.

Do ankety sa môže zapojiť každý. Anketový lístok nájdete buď na sekretariáte MFK Topoľčany alebo na anketových miestach, ktoré budú vytvorené na najbližších zápasoch A mužstva a mládeže.

Čo by mala rekonštrukcia zahŕňať?

Predstavitelia futbalového klubu taktiež argumentujú tým, že ak bude mať štadión všestranné využitie plynie z toho pre mesto samozrejme aj získanie finančných prostriedkov z komerčných účelov. „Po rekonštrukcii určite vzniknú voľné plochy, ktoré sa budú môcť komerčne využívať a tým zabezpečiť návratnosť požadovanej investície mesta, ktorú si rekonštrukcia vyžiada. Sme presvedčení, že takáto príležitosť sa pre mesto v tomto storočí už nezopakuje a nevyužiť ju by bolo neodpustiteľnou chybou“,apeluje MFK Topoľčany.

Rekonštrukciou by teda podľa predstaviteľov MFK Topoľčany mesto získalo štadión 2. kategórie kde by bolo možné usporadúvať kultúrno – spoločenské podujatia Pravdou je, že priestor takýchto rozmerov určený pre tieto účely v meste skutočne nemáme.

Podmienkou pre získanie 750 tisíc eur podľa predstaviteľov MFK Topoľčany je vytvorenie 1500 miest výhradne miest na sedenie pre divákov. Súčasťou by mali byť investície do ozvučenia, zariadenia pre imobilných divákov, umelého osvetlenia či parkovacích miest.

Hovorili o nej aj poslanci

Téma rekonštrukcie štadióna rezonovalo aj na poslednom zasadnutí mestských poslancov. Tú zaujímala najmä poslanca Juraja Želisku. V rámci svojej interpelácie ho zaujímal priebeh celého projektu. Na jeho otázky mu odpovedal primátor Peter Baláž.

Podľa neho by malo byť vytvorených okolo 3000 miest na sedenie, podľa možností. Rozpor v názoroch primátora a MFK Topoľčany je však v umelom osvetlení. V tomto sa MFK Topoľčany a primátor mesta Peter Baláž vo vojich vyjadreniach nezhodujú.

Na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva sa Peter Baláž vyjadril, že osvetlenie a vyhrievaný trávnik sa týka iba krajských miest. Teda Topoľčian nie. Peter Baláž sa vyjadril, že v rámci rekonštrukcie musia byť vytvorené turniketové vstupy alebo kamerový systém kvôli bezpečnosti. Uviedol aj fakty na mago kabín pre tímy, kde by mali byť vytvorené podmienky pre medzinárodné zápasy.

Štadión sa bude prerokovávať aj na septembrovom zasadnutí mestských poslancov. Ďalší priebeh budeme sledovať a budeme vás informovať!

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM