Katarína Jankeje Správy

Nemocnica hospodári s kladným výsledkom: Operačné sály sú však zastarané!

Topoľčianska nemocnica hospodári dobre, tak zhodnotila situáciu riaditeľka neziskovej organizácie Marta Eckhardtová. Stav operačných sál však nespĺňa súčasné technické požiadavky.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica hospodári s kladným výsledkom: Operačné sály sú však zastarané!
Zdroj: TASR

Nemocnici v Topoľčanoch sa v minulom roku darilo fungovať s pozitívnym hospodárskym výsledkom. Zdravotnícke zariadenie spravuje nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami (NsP), ktorú na tento účel zriadil Nitriansky samosprávny kraj (NSK). Podľa predbežných údajov ku koncu novembra 2014 bol zisk organizácie vo výške 1 237 756 eur. Topoľčianska nemocnica sa na tomto výsledku podieľa sumou 993 152 eur.

Ekonomika je v poriadku

„To znamená, že ekonomika je v poriadku, hospodársky výsledok máme dobrý a zariadenie pôsobí zatiaľ s plusovými hospodárením. Predpokladám, že tak by sa mal skončiť aj celý rok 2014. Tento predbežný výsledok hospodárenia za minulý rok ešte vo významnej miere ovplyvní vyúčtovanie zo zdravotných poisťovní za mesiac december a celkové ročné zúčtovanie podľa jednotlivých komodít poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ uviedla riaditeľka neziskovej organizácie Marta Eckhardtová.

Ako pripomenula, k dosiahnutiu kladného hospodárenia mohlo dôjsť len vďaka neustálemu prehodnocovaniu jednotlivých druhov nákladov, maximálnym šetrením a neustálymi rokovaniami s jednotlivými zdravotnými poisťovňami.

Operačné sály majú 35 rokov

Ekonomike topoľčianskej nemocnice by v budúcnosti mohla pomôcť aj rekonštrukcia operačných sál, po ktorej bude možné zvýšiť počet operačných úkonov. „Stav operačných sál momentálne nespĺňa súčasné technické požiadavky. Majú 35 rokov. Ale v žiadnom prípade by sme si nedovolili ohroziť pacienta. To znamená, poskytovanie zdravotnej starostlivosti je aj v týchto operačných sálach zabezpečované tak, aby k ohrozeniu pacienta nedošlo,“ zdôraznila Eckhardtová. NSK ešte vlani vyčlenil na rekonštrukciu operačných sál 2,7 milióna eur. Celý proces však spomalilo výberové konanie na dodávateľa stavebných prác, ktoré už nemocnica vykonala. Stalo sa to ale bez potrebného súhlasu kraja. NSK preto musí verejné obstarávanie zopakovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM