Peter Klimant Správy

Nemocnica v Topoľčanoch ostáva zatiaľ v rukách župy: Krajskí poslanci odložili rozhodnutie o jej prenajatí

Zatiaľ ostáva v rukách župy. Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) odložili rozhodnutie o prenajatí nemocnice v Topoľčanoch spoločnosti Svet zdravia.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica v Topoľčanoch ostáva zatiaľ v rukách župy: Krajskí poslanci odložili rozhodnutie o jej prenajatí
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa slov Ivána Farkasa z klubu SMK-MKP bola hlavným dôvodom skutočnosť, že návrh, o ktorom rokovalo krajské zastupiteľstvo na svojom májovom zasadnutí, nebol dostatočne prerokovaný vo všetkých príslušných odborných komisiách.

Farkas: Diskusia musí byť

„Tá diskusia k tomu musí byť a nielen v tej konečnej fáze, keď je materiál už pred zastupiteľstvom, ale aj v tých fázach predtým, najmä v odborných komisiách. Napríklad komisia zdravotníctva nemohla o týchto materiáloch vôbec rokovať. Predsedovia komisií zvolajú rokovanie a tam sa členovia aj odborníci, ktorí nie sú poslancami, budú môcť k týmto dôležitým veciam vyjadriť. Toto sú veľmi závažné body a takto narýchlo, bez vyjadrenia komisií, nie je možné takýto krok odsúhlasiť,“ skonštatoval Farkas.

S jeho názorom súhlasila väčšina poslancov a návrh na riešenie situácie v nemocnici vrátili späť do odborných komisií. Tie by sa týmto bodom mali zaoberať v priebehu tohto týždňa. O prenájme topoľčianskej nemocnice by potom malo krajské zastupiteľstvo rozhodnúť v utorok 17. mája na svojom mimoriadnom rokovaní.

Belica sa problémov neobáva

Podľa predsedu NSK Milana Belicu by odklad rozhodnutia nemal spôsobiť žiadne problémy s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v nemocnici. Ako však pripomenul, je dôležité, aby kraj usporiadal všetky zmluvné i nezmluvné záležitosti čo najskôr.

„Vieme, že bez toho nemôžeme do tejto nemocnice investovať, aj keď peniaze máme a určite by sme investovali. Treba jednoducho spraviť ten správny krok, aby tí ľudia, ktorí žijú v tom regióne, mali kvalifikovanú odbornú starostlivosť. O tom je to. Ak sa tie kroky udejú v plánovanom období do konca mája, tak by to nemuselo zámery kraja ani budúceho investora nijako ohroziť,“ myslí si Belica.

Zatiaľ v rukách župy

Topoľčiansku nemocnicu dnes spolu s nemocnicou v Leviciach spravuje nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami (NsP) zriadená NSK, ktorému obe zdravotnícke zariadenia patria. Po odsúhlasení všetkých potrebných krokov v krajskom zastupiteľstve by však mal už čoskoro topoľčianske zdravotnícke zariadenie prevádzkovať Svet zdravia, a. s., patriaci do skupiny Penta Investments. Spoločnosť je strategickým partnerom súkromnej firmy medisimo, s.r.o., z Galanty, ktorá si na prenájom topoľčianskej nemocnice robí nárok na základe nájomnej zmluvy, ku ktorej sa dostala v konkurznom konaní. Aj keď NSK túto nájomnú zmluvu vypovedal ešte v roku 2009, Najvyšší súd SR v roku 2012 rozhodol, že je aj naďalej platná.

Uzatvorením zmluvy o usporiadaní sa spoločnosť medisimo, s.r.o., vzdá nárokov, ktoré jej vyplývajú z pôvodnej zmluvy a boli spolu vyčíslené na takmer 4,4 milióna eur. Zároveň sa zaväzuje, že vezme späť žaloby v súdnych konaniach a podá návrh na zastavenie exekúcie v exekučnom konaní. Svet zdravia zároveň deklaroval záujem investovať do modernizácie a opráv nemocnice sumu sedem miliónov eur. Kraj očakáva, že sa po usporiadaní všetkých zmluvných i nezmluvných vzťahov odstráni právna neistota a zabezpečí sa zvýšenie kvality zdravotnej starostlivosti v celej spádovej oblasti topoľčianskej nemocnice.

„Treba si uvedomiť, že tu nerozhodujeme o nejakom podniku alebo o dubióznom majetku. Toto je veľmi vážne rozhodnutie, ktoré sa týka chorých ľudí odkázaných na lekárske ošetrenie, na pomoc, aby nemuseli chodiť kilometre ďalej do iného zdravotníckeho zariadenia. Ale ja si myslím, že to bude priechodné a nebudú s vyriešením tejto situácie nejaké väčšie problémy,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM