Rastislav Búgel Správy

Nemocnice spolu s topoľčianskou hospodária s prebytkom: Situácia však ostáva zložitá

Dobré správy! Krajským nemocniciam v Topoľčanoch a Leviciach sa aj v tomto roku darí fungovať s hospodárskym prebytkom.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnice spolu s topoľčianskou hospodária s prebytkom: Situácia však ostáva zložitá
Zdroj: TASR

Nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami (NsP), ktorú Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vytvoril na spravovanie oboch nemocníc, vykázala k 31. januáru 2016 predbežný zisk vo výške 53 875,70 eura.

Celkové hospodárenie neziskovej organizácie NsP počíta v tomto roku s nákladmi vo výške 29 117.035 eur a výnosmi v hodnote 29 273 125 eur. „To predstavuje kladný hospodársky výsledok v konečnej výške 156 090 eur. Môžeme teda konštatovať, že ideme v súlade s týmto predpokladom,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan s tým, že predbežne vyčíslený výsledok hospodárenia NsP ešte nie je konečný. „To znamená, že je vytvorený len na základe predbežných výsledkov, pretože ani z poisťovní nie sú ešte definitívne údaje,“ vysvetlil.

Podľa slov riaditeľky NsP Marty Eckhardtovej aj napriek kladnému hospodárskemu výsledku zostáva situácia v oboch nemocniciach zložitá. „K dosiahnutiu plusového hospodárenia mohlo dôjsť len neustálym prehodnocovaním jednotlivých druhov nákladov a ich čo najhospodárnejšiemu vynakladaniu, čomu vedenie nemocníc venuje maximálne úsilie, ako i hľadaniu nových možností zvyšovania výnosov a neustálymi rokovaniami s jednotlivými zdravotnými poisťovňami,“ skonštatovala.

Jej slová potvrdil aj riaditeľ Úradu NSK. „Bolo potrebné vyrovnať sa so zvýšením platov lekárov i minimálnej mzdy. Aj tak sa nám náš cieľ darí napĺňať. Najväčšie náklady, 58,46 percenta, má NsP práve na mzdy a odvody. Vo výnosoch najviac získavame z poisťovní, a to 92,19 percenta. Okrem toho majú nemocnice ešte výnosy z nájomného vo výške 1,37 percenta a z lekárne v nemocnici v Topoľčanoch v hodnote 2,66 percenta,“ doplnil Guťan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM