Katarína Jankeje Samospráva

Nespokojnosť psičkárov s výškou dane a činnosťou mesta: TOTO je oficiálna odpoveď z radnice!

Psičkári v Topoľčanoch netaja malú spokojnosť s výškou stanovenej dane za psa, prekáža im tiež slabá aktivita mesta v tejto oblasti. Zisťovali sme, ako vidí situáciu primátor Peter Baláž. Prečítajte si jeho stanovisko.

Ilustračný obrázok k článku Nespokojnosť psičkárov s výškou dane a činnosťou mesta: TOTO je oficiálna odpoveď z radnice!
Zdroj: TASR

Miestne dane každý rok vzbudia diskusiu medzi obyvateľmi mesta. Málokedy sú spokojní najmä majitelia psov, ktorí musia na dani za psa vynakladať stanovené finančné prostriedky. Podľa nich je v Topoľčanoch minimum vhodného výbehu pre ich miláčikov, rovnako nerozumejú prečo mesto z daných prostriedkov nezabezpečí aspoň sáčky na psie exkrementy. Kompletné vyjadrenia topoľčianskych psičkárov si prečítate v článku: Topoľčanci a daň za psa: Suma je vysoká, mesto nič nerobí!

Na základe nespokojnosti opýtaných sme sa rozhodli osloviť primátora Petra Baláža, aby sme zistili ako vidí situáciu mesto a či sa v rozpočte na najbližšie roky počíta s realizáciou projektov pre majiteľov psov. Podľa jeho slov je suma porovnateľná s výškou v iných mestách. Tento rok majitelia psov v obytných domoch zaplatia 34 eur a tí v rodinných 12 eur. „Výška dane je schvaľovaná prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia mestským zastupiteľstvom. Pre informáciu, napríklad daň v Nitre je 50 eur/7 eur, v Bánovce nad Bebravou je to 40/8 eur. Piešťany majú 40/15 eur a Partizánske 34/10 eur.“

Zákon nekáže ako refinancovať získané prostriedky

Ako ďalej uviedol, prostriedky z daní za psa sa refinancovať do tejto oblasti nutne nemusia. Zákon to totiž nenariaďuje. „Finančné prostriedky získané mestom z tejto dane sú vlastným príjmom rozpočtu mesta, t.j. sú používané výlučne podľa rozpočtu schváleného mestským zastupiteľstvom. V zmysle zákona nie je stanovené, že miestna daň musí byť použitá na účel, prípadne činnosť, ktorá súvisí s konkrétnou daňou. Účelovosť vybratých finančných prostriedkov je stanovená jedine pri poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady,“ vyjadril sa pre náš portál Baláž.

Čistenie chodníkov, odchyt zvierat

Podľa slov primátora Topoľčian, mesto v tejto veci vykonáva viacero činností. „Napriek uvedenému mesto vynakladá prostriedky prijaté od držiteľov psov na činnosti, ktoré s tým súvisia. Rozhodujúce a nezanedbateľné sú výdavky na čistenie chodníkov a verejných priestranstiev od psích exkrementov a výdavky na odchyt túlavých psov, ich ustajnenie a sanáciu. V schválenom rozpočte pre rok 2015 sú rozpočtované aj finančné prostriedky na vybudovanie voliér a úpravu karanténnej stanice.“

Sú však aj takí, ktorí sa rozhodnú daň jednoducho nezaplatiť. Čo im hrozí? „Pri neuhradení dane za psa mesto postupuje rovnako ako pri iných daňových nedoplatkoch, zasiela výzvu a pohľadávku postupuje na exekúciu,“ dodal na záver primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM