Katarína Jankeje Kultúra

Neuveriteľných 13 medailí z posledných Majstrovstiev sveta: TAKÁ je bilancia tanečnej skupiny NOVUM!

Keby sme chceli detailne vyratúvať početné úspechy topoľčianskej skupiny NOVUM nestačil by nám čas sveta. Posledným obrovským úspechom je zisk 13 medailí z Majstrovstiev sveta v Chorvátsku.

Ilustračný obrázok k článku Neuveriteľných 13 medailí z posledných Majstrovstiev sveta: TAKÁ je bilancia tanečnej skupiny NOVUM!
Zdroj: Dnes24.sk

Medailové umiestnenia nie sú ničím novým pre kolektív NOVUM. Behom 33 rokov stihli členovia vyzbierať čo sa dalo. „Počas svojej existencie sa klub stal 8-násobným Majstrom sveta, 11-násobným vicemajstrom a dvakrát získali bronz a jeho to oveľa viac, som na všetkých hrdá,“ prezrádza choreografka tanečného klubu NOVUM Katarína Roháčová.

13 medailí z jedinej súťaže

Posledným obrovským úspechom boli vystúpenia na Tanečných majstrovstvách sveta DanceStar World Dance Masters 2014, ktoré sa konali v Poreči v Chorvátsku. Svoje zostavy predviedlo takmer 5-tisíc tanečníkov z celého sveta, zúčastnilo sa 21 krajín ako Brazília, Chorvátsko, Slovinsko, Taliansko, Poľsko, Južná Afrika. Slovenská republika a teda aj mesto Topoľčany malo zastúpenie v 62 tanečníkoch vo veku od 7 do 22 rokov. Ich talent neočaril len divákov, ale aj samotnú porotu, získali totiž až neuveriteľných 13 cenných kovov.

Verila som im

„Na takéto podujatie sa pripravujeme takmer 8 mesiacov. Tanečníci majú 5 tréningov týždenne, ktoré zahŕňajú hodiny klasiky /baletu/, jazzovej tanečnej techniky či gymnastiky. Najskôr musíme prejsť cez nominačné kolo, ktoré sa koná v každej krajine a na základe toho buď získame alebo nezískame „vstupenku“ na majstrovstvá sveta. Nám sa to podarilo so všetkými nominovanými choreografiami,“ prezrádza Roháčová.

Členovia NOVUM majú za sebou také množstvo úspechov, že zisk medailí očakávala aj choreografka Roháčová: „Vždy trénujeme tak, aby boli vidieť výsledky našej driny ale úprimne, až takýto krásny úspech som naozaj nečakala. O to viac nás všetkých samozrejme potešil.

Spoznali aj tradičné Chorvátsko

Na krásy prímorskej lokality si topoľčianske tanečníčky a tanečníci našli čas aj medzi jednotlivými súťažami. "Samotná súťaž trvala 4 dni a každý deň sa prezentovalo 150–200 choreografií, na základe čoho aj samotné odovzdávanie cien trvalo neuveriteľných 5 hodín. Ak sme práve nesúťažili alebo sa nevzdelávali na tanečnom workshope, tak sme s deťmi robili zopár výletikov ako napríklad cestu vláčikom popri moru v oblasti, kde sme bývali či išli si zajazdiť na motokáry, proste využiť každú minútku čo najviac, aby Chorvátsko stálo za to,“ uzatvára Roháčová.

Pozrite si fotografie a video z pobytu v Chorvátsku!

Foto: NOVUM

Video: NOVUM

NOVUM získalo 13 medailí z CHorvátska
7
Galéria
NOVUM získalo 13 medailí z Chorvátska
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM