Rastislav Búgel Správy

Nitra bude hostiť kongres, ktorý na Slovensku nemá odbobu: TOTO tu ešte nebolo!

Slovensko bude hostiť prvýkrát v histórii 101. svetový kongres esperanta. Stretnutie používateľov tohto jazyka z celého sveta sa uskutoční v Nitre v priestoroch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity od 23. do 30. júla 2016.

Ilustračný obrázok k článku Nitra bude hostiť kongres, ktorý na Slovensku nemá odbobu: TOTO tu ešte nebolo!
Zdroj: TASR

Záštitu nad podujatím prevzal prezident SR Andrej Kiska a Slovenská pošta pripravuje špeciálnu emisiu poštových známok. „Po 100 rokoch sa najväčšie svetové esperantské podujatie dostáva na Slovensko. Začíname novú storočnicu kongresov tohto jazyka,“ uviedol na tlačovej konferencii v Bratislave predseda organizačného výboru Peter Baláž. Pripomenul, že prestížne podujatie venované téme „Sociálna spravodlivosť – jazyková spravodlivosť“ sa bude konať počas prvého mesiaca slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. „O to viac dúfame, že kongres aj Slovensko bude zviditeľnené vo svete. Nitra bude naozaj hlavným mestom esperanta v roku 2016,“ povedal Peter Baláž.

Milióny ľudí

Esperantom dnes hovoria asi dva milióny ľudí po celom svete. Svetový kongres esperanta sa organizuje každý rok na inom mieste a navštevuje ho v priemere 2000 účastníkov z viac ako 80 krajín. Súčasťou kongresu v Nitre budú odborné konferencie i výročné stretnutia odborných organizácií esperantistov. Na svoje si však prídu aj esperantskí turisti, čaká ich bohatý program zameraný na spoznávanie krás Slovenska, ale aj divadelné predstavenia, filmy či koncerty rôznych žánrov. „Je to skôr festival, prezentácia esperanta nielen ako jazyka, prostriedku na dorozumievanie, ale aj jeho kultúry samotnej,“ poznamenal Baláž k 100-ročnej tradícii názvu kongresu Universala Kongreso de Esperanto.

Poukážu na užitočnosť

Kongres budú sprevádzať štyri odborné podujatia, ktorými sa podľa slov organizátorov začne esperanto otvárať širokej verejnosti. „Majú za cieľ ukázať, ako esperanto vie byť užitočné a použiteľné,“ dodal Peter Baláž k podujatiam, ktoré sa uskutočnia pod záštitou vysokých štátnych predstaviteľov a pod hlavičkou Predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Medzi nimi sú Jazykovo-politická konferencia krajín V4+ (28. – 29. 7. 2016) s hlavnou témou Perspektívy jazykovej politiky v EÚ, Medzinárodné podnikateľské a obchodné fórum (26. 7.) s témou Investovať v srdci Európy – investovať na Slovensku, Medzináboženské stretnutie (25. 7.) a 20. medzinárodný medicínsky esperantský kongres (20. – 22. 7.). Viac informácií o 101. svetovom kongrese esperanta nájdu záujemcovia na www.nitra2016.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM