Tímea Kamenická Rôzne

Nitriansky gynekológ nám to prezradil: Najčastejšie povery a fámy, s ktorými sa u žien stretávam!

S akými najčastejšími fámami či poverami sa u žien či mladých dievčat v praxi stretáva, sme zisťovali u lekára Fakultnej nemocnice v Nitre, Erika Lajtmana. Zároveň nám aj jasne vysvetlil, prečo im netreba veriť.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky gynekológ nám to prezradil: Najčastejšie povery a fámy, s ktorými sa u žien stretávam!
Zdroj: Dnes24.sk

Povier a fám v oblasti gynekológie je naozaj neúrekom. Presvedčil nás o tom aj doktor Lajtman, ktorý ich rozdelil na tzv. gynekologické „pravdy“ a pôrodnícke fámy.

1. gynekologické „pravdy“

Keď som stará nemusím už chodiť na preventívnu prehliadku, veď čo už na starej žene chcete nájsť.

Klasická odpoveď žien v určitom veku, ktoré ospravedlňujú dlhodobú absenciu v gynekologickej ambulancii. Zákon upravuje preventívne prehliadky a periodicita je raz ročne až do smrti. Pochopiteľne je to možnosť, nie povinnosť. Niektoré ochorenia, napr. zhubné nádory ohanbia sa vyskytujú najčastejšie v 7. decéniu alebo krvácanie vzniknuté po menopauze môže byť príznakom rakoviny tela maternice.

Očkovanie proti rakovine krčka maternice (očkovanie proti HPV) môže spôsobiť rakovinu maternice.

To je klasický príklad „úspešného ťaženia“ antiočkovacej ligy. V skutočnosti ide o jediný spôsob primárnej prevencie proti rakovine krčka maternice a genitálnym bradaviciam. Očkovacia látka je syntetická, neobsahuje teda vírus, ale obsahuje umelo vyrobené vírusu podobné čiastočky, konkrétne z jeho obalu, ktoré vyvolávajú tvorbu protilátok a špeciálnych bielych krviniek.

Mamografické vyšetrenie prsníkov spôsobuje ich rakovinu, preto sa dám len odsonografovať.

Možno otázka vhodná aj pre rádiológov, v skutočnosti sa benefit mamografického vyšetrenia vekom zvyšuje, presnejšie po 40. roku života, a množstvo odhalených, najmä zhubných nádorov prsníka, vysoko prevyšuje riziko radiačnej záťaže, ktoré je z tohto pohľadu zanedbateľné.

Chcem antikoncepciu, ktorá zväčšuje prsníky.

Jednoducho taká neexistuje. Zriedkavo sa vyskytuje vedľajší účinok pri užívaní niektorých prípravkov hormonálnej antikoncepcie, ale ide skôr o individuálnu reakciu na hormóny obsiahnuté v antikoncepcii.

2. pôrodnícke fámy

Pôrod doma je lepší ako v nemocnici.

Existujú krajiny, kde je takýto typ pôrodu možný, ale musím ostro odmietnuť takéto tendencie. 30% gravidít je komplikovaných a 20–40% končí operačným pôrodom (najčastejšie cisársky rez). Prakticky nie je možné ani pri fyziologickom priebehu gravidity odhadnúť priebeh pôrodu a stanoviť riziko. Počas pôrodu sa situácia zvyčajne zdramatizuje v priebehu minút, čoho následkom môže byť trvalo poškodený novorodenec, závažné krvácanie rodičky, prípadne kombinácia faktorov, ktorá v domácich podmienkach môže skončiť fatálne. Jedine a len špičkovo vyškolený personál, pracujúci na pôrodnici, s adekvátnym technickým vybavením dokáže včas rozpoznať hroziace riziko a ihneď zasiahnuť. Podčiarkujem slovo ihneď.

Pôrod do vody je lepší.

Tu je potrebné rozlíšiť, či vo vode prebieha len prvá doba pôrodná, tzv. otváracia, alebo aj druhá doba pôrodná, vypudzovacia. Relaxovať počas prvej doby pôrodnej vo vode a následne rodiť na pôrodníckom stole je možné, aj keď môžu vzniknúť výhrady k manažmentu takéhoto pôrodu (dezinfekcia vane, monitorovanie plodu…atď). Niektoré pôrodnice s adekvátnym technickým a personálnym vybavením umožňujú takýto spôsob prvej doby pôrodnej. Samotný pôrod do vody, tzn. porodenie plodu do vody, považujem za nezvládnutý experiment a hazardovanie so zdravím a životom, najmä novorodenca, a ako lekár ho odmietam. Môj názor je plne v súlade s publikovanými stanoviskami odborných spoločností.

Keď chodím do ambulancie rizikovej tehotnosti budem rodiť sekciou, prípadne, je moja gravidita riziková.

Hodnotiť graviditu ako rizikovú môže jedine odborný lekár s adekvátnou špecializáciou. O spôsobe ukončenia gravidity rozhoduje pôrodník, prípadne prednosta či primár alebo konzílium odborníkov. Účelom sledovania vytypovaných žien v ambulancii pre rizikovú tehotnosť je zistiť prípadné ohrozenie ženy alebo plodu, či obidvoch, a adekvátne a včas poskytnúť liečbu.

Môže vás zaujímať:

Nitriansky gynekológ Erik Lajtman: TOTO sú problémy, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM