Lucia Lauková Samospráva

Nitriansky kraj hospodáril s prebytkom: V rezerve má 19 miliónov eur

Samospráva bilancovala narábanie s verejnými financiami počas predchádzajúceho roku. Župe sa podarilo dosiahnuť prebytok.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky kraj hospodáril s prebytkom: V rezerve má 19 miliónov eur
Zdroj: Dnes24.sk

Výsledok hospodárenia Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) za rok 2018 je prebytok vo výške takmer 15 miliónov eur. Vyplýva to zo záverečného účtu, ktorý v pondelok na svojom rokovaní schválili krajskí poslanci.

Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu sa kraju podarilo vďaka vysoko efektívnej prevádzke dosiahnuť prebytok bežného rozpočtu v hodnote 18,3 milióna eur.

„V rámci kapitálového rozpočtu sme však vykázali schodok 12,2 milióna eur. Pri finančných operáciách sme zasa vytvorili prebytok za takmer 9,7 milióna eur. Takže po celkovom spočítaní prebytkov a odrátaní schodku môžeme do rezervného fondu odviesť 14,9 milióna eur,“ skonštatoval Belica.

Rezervný fond

Po pripočítaní financií, ktoré zostali vo fonde z minulých rokov, tak bude mať kraj v rezerve približne 19 miliónov eur. „V tejto súvislosti treba povedať, že nejde o peniaze, ktoré by sme iba držali na účtoch a nič s nimi nerobili. Ony síce nateraz sú v rezervnom fonde, ale už teraz sa vytvára ich viazanosť do konkrétnych projektov,“ vysvetlil Belica.

Podľa jeho slov je dôležité, že NSK dokáže každoročne hospodáriť s prebytkom, vďaka ktorému má dostatok financií, ktoré môže využiť na rôzne účely. „Dalo by sa to prirovnať k firme, ktorá vytvára zisk, aj keď v prípade samosprávneho kraja sa to takto označiť nedá. Ale v každom prípade sú to disponibilné peniaze, ktoré sa dajú použiť na ďalšie a ďalšie projekty, ktoré sa už pripravujú. A svedčí to aj o výbornom hospodárení kraja. Ak vezmeme do úvahy kritéria INEKO, tak pozícia NSK je spomedzi iných krajov určite najlepšia. Z hľadiska dynamiky vývoja sa mohlo stať, že aj iné kraje šli dopredu a mohli dosiahnuť pokrok, ale pokiaľ ide o konkrétne výsledky, tam pochybujem, že by nás mohol niekto dobehnúť,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM