Lucia Lauková Správy

Nitriansky závod Jaguar je významnou investíciou: Vláda schválila návrh na vydanie osvedčenia

Nitriansky závod Jaguar Land Rover je významnou investíciou. Vyplýva to z Návrhu na vydanie osvedčenia o významnej investícii pre spoločnosť Jaguar Land Rover Slovakia, s. r. o., Bratislava, ktorý dnes na svojom prvom tohtoročnom riadnom rokovaní schválila vláda SR.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky závod Jaguar je významnou investíciou: Vláda schválila návrh na vydanie osvedčenia
Zdroj: TASR

Schválenie osvedčenia o významnej investícii

„Jaguaru bolo schválené osvedčenie o významnej investícii, pretože splnil zákonné náležitosti, ktoré mnohonásobne prekročil. Jeho výška investície bude 14-násobne vyššia, ako je zákonom požadovaná minimálna hranica. Takisto viac ako 9-násobne prekročí počet novovytvorených pracovných miest, ako určuje zákon, ktorý hovorí o 300 miestach. Týmto štatútom sa budú môcť zjednodušiť určité kroky v rámci stavebného konania,“ priblížil po dnešnej schôdzi vládneho kabinetu štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Rastislav Chovanec.

Pri posudzovaní podnikateľského zámeru Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vychádzalo zo žiadosti, ktorú žiadateľ podal 4. januára 2016 a zo zákona o významných investíciách.

Ukončenie do konca roka

Vládny kabinet dnes zároveň ministrovi hospodárstva Vazilovi Hudákovi uložil uznesením vydať pre spoločnosť Jaguar Land Rover Slovakia, s. r. o., osvedčenie o významnej investícii na realizáciu stavby s názvom „Vybudovanie nového automobilového výrobného podniku v Nitre“, ktorej uskutočnenie je vo verejnom záujme, do 28. januára 2016.

Viac ako 2800 pracovných miest

„Podnikateľský zámer s investičnými nákladmi v celkovej nominálnej výške 1,406 miliardy eur sa bude realizovať na území Strategického parku Nitra, v katastrálnom území Dražovce a Lužianky, okres Nitra. V priamej súvislosti s podnikateľským zámerom sa vytvorí 2834 nových pracovných miest do konca roka 2020,“ spresnilo MH SR v dôvodovej správe k dnešnému vládnemu materiálu.

Pomoc vo forme dotácie

Vláda SR v súvislosti s investíciou 11. decembra 2015 schválila aj poskytnutie štátnej pomoci vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný a nehmotný majetok v maximálnej výške 130 miliónov eur. „Aj keď sa toto číslo možno zdá byť vysoké, treba si uvedomiť, že ide len o 9 % z celkovej investície,“ priblížil v decembri premiér Robert Fico.

Dôkladná analýza

Memorandum o porozumení s britskou spoločnosťou podpísala vláda 11. augusta 2015. Výberu Slovenska podľa automobilky predchádzala dôkladná analýza viacerých lokalít v Európe, Spojených štátoch a Mexiku. V prospech SR hovorila silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra.

Automobilka, ktorá patrí indickému koncernu Tata Motors, si vybrala Nitru za miesto pre svoj nový závod s výrobnou kapacitou 300 000 vozidiel ročne. V krajine už majú svoje závody nemecký Volkswagen, juhokórejská Kia aj francúzska automobilka Peugeot.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM