Tímea Kamenická Kultúra Kultúra

Nová premiéra v Divadle Andreja Bagara: Prichádza pocta herečke Gabriele Dolnej

Piatok bude v Divadle Andreja Bagara venovaný Gabike Dolnej, a to pri príležitosti osláv jej okrúhleho životného jubilea. V novej hre sa divákom predstaví v hlavnej úlohe.

Ilustračný obrázok k článku Nová premiéra v Divadle Andreja Bagara: Prichádza pocta herečke Gabriele Dolnej
Foto: Rastislav Búgel

Poctou hereckému umeniu Gabriely Dolnej bude hra Búrlivá jar, ktorú Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvedie v premiére v piatok 23. októbra.

Pochybnosti a túžba po úspechu

Búrlivá jar od slávneho britského dramatika Arnolda Weskera prináša príbeh o ľudskej túžbe byť úspešným, obdivovaným, milovaným a šťastným. Je o herečke Gertie Matthewsovej, ktorá sa slávnou a uznávanou stala vďaka svojej pracovitosti a húževnatosti. Aj napriek tomu, že zbiera jednu cenu za druhou, neustále pochybuje o vlastnom talente. Jej labilita je zapríčinená nielen ústrkmi z detstva, ale aj zložitou rodinnou situáciou a vzťahom s matkou. V hre si s Gabrielou Dolnou zahrá aj nitriansky herec Juraj Hrčka, a to hneď v dvojúlohe.

Známa tvár divadla i seriálov

Gabriela Dolná patrí k výrazným tváram nitrianskeho divadla. Podľa PR manažérky DAB Aleny Orlolínovej uprednostňuje charakterové a tragikomické postavy, ktoré jedným okom plačú a druhým sa smejú. Spolupracovala s viacerými významnými režisérmi, medzi nimi aj s Jozefom Bednárikom, ktorý ju obsadzoval do každého muzikálu, ktorý v DAB v Nitre pripravoval. K najznámejším patrí Fidlikant na streche, Grék Zorba, Adam Šangala, Divotvorný hrniec či Modrá ruža. Okrem toho stvárnila množstvo postáv v ďalších divadelných hrách, napríklad v inscenácii Prvá žena, Jeppe z vŕšku, Geľo Sebechlebský, Kabaret, Plešatá speváčka, Tisícročná včela či Cyrano z Bergeracu. Účinkovala aj v mnohých slovenských seriáloch a vo filmoch Obhliadka, Eva Nová a v rozprávke Láska na vlásku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM