Kultúra

Nová výstava v Tribečskom múzeu: Verejnosti priblíži Čaro bábkového divadla

Rôzne druhy bábok a scén, ktoré vo svojich predstaveniach využívali viaceré slovenské ochotnícke bábkarské súbory, predstavuje výstava Čaro bábkového divadla v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Nová výstava v Tribečskom múzeu: Verejnosti priblíži Čaro bábkového divadla
Zdroj: TASR

Aktivity bábkových súborov Mierováčik Topoľčany, Strojárik Martin, Slniečko Semerovo, D 121 Púchov či DK ROH Banská Bystrica dokladá množstvo fotografií, plagátov, bulletinov a ďalšieho dokumentačného materiálu. Detskí návštevníci si môžu počas výstavy vyskúšať vodenie bábok a hru s maňuškami, informovali pracovníci múzea. Výstava potrvá do 10. januára budúceho roka.

Výstava vznikla v spolupráci so Štátnou vedeckou knižnicou – Literárnym a hudobným múzeom v Banskej Bystrici a dlhoročným vedúcim bývalého bábkarského súboru Mierováčik v Topoľčanoch Rudolfom Matejovičom.

Podnetom bol záujem pripomenúť si nedožité 90. narodeniny Miroslava Čobrdu, významnej osobnosti v oblasti bábkového divadla na Slovensku.

Práve s jeho menom je od roku 1981 spojená činnosť Mierováčika, pre ktorý vyrobil scény a bábky do mnohých predstavení. Najvyššieho uznania od odbornej i laickej verejnosti sa dostalo jeho výprave, scéne a bábkam spracovaným z drevených nábytkových prvkov do inscenácie Baran Bé. Predstavenie bolo veľmi úspešné nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku či vo Vojvodine.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM