Správy

Nové rozdelenie podľa Covid automatu: Nitriansky kraj má ďalší ružový okres

Nitriansky kraj bude mať od pondelka 3. mája päť okresov v ružovom pásme. Zvyšné dva ostávajú v druhom stupni varovania.

Ilustračný obrázok k článku Nové rozdelenie podľa Covid automatu: Nitriansky kraj má ďalší ružový okres
Zdroj: Dnes24.sk

Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci Covid automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

Od pondelka 3. mája nebude podľa Covid automatu ani jeden okres v čiernej fáze. V bordovej fáze ich bude desať, červených bude 60 a v ružovej fáze ich bude desať.

K ružovým okresom Nitra, Nové Zámky, Topoľčany a Zlaté Moravce sa v pondelok 3. mája pridá aj okres Komárno.

Červenú farbu v Nitrianskom kraji budú mať budúci týždeň okresy Šaľa a Levice.

Školáci do lavíc

Na prechod do ružovej farby čakajú najmä školáci. Podľa Covid automatu môžu v ružových okresoch školy obnoviť školské vyučovanie v prezenčnej forme vo všetkých ročníkoch základných aj stredných škôl. Otvorené môžu byť aj ZUŠ a jazykové školy pre skupinovú výučbu.

Návrat do lavíc tak po novom čaká aj žiakov všetkých ročníkov v okrese Komárno. Ministerstvo školstva naďalej odporúča novootvoreným školám, aby žiakom v prvom týždni dopriali čas na prispôsobenie sa.

V červených okresoch budú otvorené materské školy, prvý stupeň základných škôl a navyše sa otvorí celý 2. stupeň základných škôl a prvé štyri ročníky na osemročných gymnáziách (príma až kvarta).

Otvorené sú tiež špeciálne školy, stredné zdravotnícke školy, končiace ročníky stredných škôl, poradne a ZUŠ pre individuálnu prácu so žiakom.

Viac o koronavíruse

Bez testu do školy

Doteraz musel mať aspoň jeden zákonný zástupca test nie starší ako sedem dní a starší žiaci aj vlastný test, a to bez ohľadu na farbu okresu. To sa zmení.

Od pondelka 3. mája by sa rodičia a žiaci už nemali v školách preukazovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19.

Platí to všetkých okresoch okrem čiernych. Povinnosť nosiť rúško ostáva. Parlament by mal v stredu 28. apríla rozhodnúť aj o prípadnom predĺžení alebo skončení núdzového stavu.

Ďalšie uvoľňovanie?

Od tohto týždňa sú na Slovensku otvorené už aj terasy reštaurácií a fitnescentrá. Uvoľnenia opatrení by sa mohli dočkať aj kultúrne podujatia.

Tzv. kultúrny semafor, ktorý v stredu schválila vláda, upravuje režim organizovania kultúrnych podujatí, akými sú divadelné predstavenia, koncerty či audiovizuálne predstavenia. Slovensko však musí najskôr prejsť do druhého stupňa varovania.

Do 2. mája zatiaľ platí tretí stupeň varovania. V akej farbe bude Slovensko od 3. mája zatiaľ vláda neinformovala.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čítajte viac

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM