Rôzne

Objavte tajomstvá Titanicu: V Oponiciach uvidíme úlomky z vraku legendárnej lode

Milovníci nevšedných zážitkov si prídu na svoje. V neďalekej obci pripravujú podujatie, ktoré poteší všetkých záujemcov o najslávnejšiu loď.

Ilustračný obrázok k článku Objavte tajomstvá Titanicu: V Oponiciach uvidíme úlomky z vraku legendárnej lode
Zdroj: TASR/AP

Úlomky z vraku legendárneho Titanicu i rekvizity, ktoré boli použité pri natáčaní oscarového filmu Titanic od Jamesa Camerona, budú môcť vidieť návštevníci Apponyiovskej knižnice.

Výstavu v kaštieli v Oponiciach sprístupnia 11. augusta.

Najväčšia zbierka

Expozíciu tvorí najväčšia zbierka svojho druhu v strednej Európe. Jej majiteľkou je Dada Helíková, ktorá sa o Titanic zaujíma už od detstva.

„Z postupného odkladania novinových výstrižkov prerástla moja záľuba do skutočnej zberateľskej vášne, vďaka ktorej sa mi podarilo získať viac ako 1 500 zbierkových predmetov,“ uviedla Helíková.

Priamo s Apponyiovskou knižnicou je spojený aj príbeh milionára a dobrodruha Thomasa Cardezu, ktorý v Oponiciach strávil niekoľko rokov a bol jedným z mála ľudí, ktorým sa podarilo prežiť skazu Titanicu.

Prečítajte si tiež

Smutný osud

„Tento výstredný Američan sa vryl miestnym obyvateľom hlboko do pamäti a na jeho prechádzky s opicami po miestnom parku a výstredný život sa spomína dodnes,“ pripomenul správca Apponyiovskej knižnice Ondrej Šomodi.

Ako doplnil, výstava pripomenie pohnutý osud Titanicu i jeho pasažierov. „Viac sa o tejto tragickej udalosti naši návštevníci dozvedia v Apponyiovskej knižnici v Oponiciach od 11. augusta do 12. septembra,“ dodal Šomodi.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM