Katarína Jankeje Rôzne

Obloha nad nami pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v hvezdárni!

Dnes ráno po 9.30 sa nad Slovenskom začalo pomaly stmievať, hoci bol jasný slnečný deň. Ľudí von vylákal nevšedný úkaz, na ktorý treba čakať roky. My sme sa vybrali do najbližšej hvezdárne, vesmírne divadlo prilákalo veľa ľudí z okolia.

Ilustračný obrázok k článku Obloha nad nami pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v hvezdárni!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Príležitosť, vidieť toto krásne vesmírne divadlo, si nenechali ujsť ani ľudia z okolia všetkých vekových kategórií, ktorí ho sledovali v priestoroch Hvezdárne Malé Bielice cez špeciálne solárne okuliare aj zváračské sklíčka. Práve tam im boli k dispozícií aj pracovníci hvezdárne s astronomickými ďalekohľadmi.

Ideálne miesto na pozorovanie

"Je to naozaj ojedinelý úkaz, som tu aj s vnučkou, tú to nejako nezaujalo. Povedali nám kde približne na oblohe hľadať Venušu, no neviem či som slepý, ale ja tam naozaj nič nevidím,“ smeje sa dôchodca. Niektorých najviac oslovila projekcia zatmenia v priestoroch budovy. „Je to super, vidieť takmer úplné zatmenie, pritom nemusím byť ďaleko v zahraničí,“ povedal Matej.

Na ďalšie zatmenie si počkáme

Zatmenie prilákalo do hvedzárne i celé rodinky. Ďalekohľady boli neustále obsadené. "Prišli sme naschvál sem hore do hvezdárne kvôli lepšiemu výhľadu, no samozrejme aj preto, aby sme sa mohli pozerať na zatmenie cez tieto profesionálne ďalekohľady,“ prezradila nám mladá mamička.

Najbližšie sa od nás budeme môcť pozrieť na čiastočné zatmenie Slnka až v júni 2021, ale také poriadne, kedy bude veľká časť slnečného kotúča zakrytá, nás čaká 12. augusta v roku 2026. Úplne zatmenie Slnka nad Slovenskom nastane až v roku 2135.

Fotili ste zatmenie Slnka aj vy? Pošlite nám fotografie na jankeje@global24.sk, radi zverejníme!

Podarila sa vám pekná fotka zo zatmenia? Súťaž!

Zatmenie v regióne
19
Galéria
Zatmenie v regióne
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM