Katarína Jankeje Samospráva Samospráva

Obľúbené Centrum voľného času v Topoľčanoch čoskoro skončí: AKÝ je dôvod?

Členovia topoľčianskeho zastupiteľstva na poslednom zasadnutí rozhodli o osude Centra voľného času. To bude čoskoro už minulosťou.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbené Centrum voľného času v Topoľčanoch čoskoro skončí: AKÝ je dôvod?
Foto: Katarína Jankeje / Zdroj: Dnes24.sk

V stredu 9. septembra sa na mestskom úrade uskutočnilo 6. riadne zasadnutie topoľčianskych poslancov. Jedným z bodov bol aj návrh na vyradenie Centra voľného času so sídlom na Gagarinovej zo siete škôl a školských zariadení. Dôvodov pre takýto krok bolo viacero.

Veľké financie, málo členov

Od roku 2013 vstúpili do platnosti viaceré legislatívne zmeny, pričom došlo k situácii, že na území mesta pôsobí dodnes celkom sedem centier voľného času, z toho štyri z nich sú súčasťami príslušných topoľčianskych verejných základných škôl a dve topoľčianskych cirkevných škôl. Okrem toho dochádzalo postupne aj k znižovaniu počtu stálych členov centra na Gagarinovej ulici. „Je prirodzené, že dieťa z druhej strany mesta pôjde do centra na svojej škole a nie až na Gagarinovu. Všetky doterajšie činnosti Centra voľného času môžu zabezpečiť centrá, ktoré sú súčasťami topoľčianskych základných škôl,“ objasnil situáciu primátor Peter Baláž.

Centrum malo jedného pracovníka

Ako pokračoval, financovanie sa stalo ekonomicky neúnosné. „Po prijatí zmien sme z hodiny na hodinu prišli o tisíce eur, situácia sa za ten čas nezmenila, v centre je dlhšie zamestnaný iba jeden pracovník, ktorý už nestíha vykonávať všetky povinnosti, keďže musí riešiť aj ekonomické náležitosti, aj sa venovať samotným krúžkom.“

Podľa slov primátora, mesto uvažuje nad možnosťou využitia priestorov na prenájom pre rôzne záujmové aktivity a organizácie ako šachový oddiel či tanečný krúžok, organizovanie tradičných letnách táborov by zase mali od budúceho roka zabezpečovať niektoré školy.

Prídeme o jednu výchovnú organizáciu

K situácii sa vyjadrilo viacero členov zastupiteľstva, o slovo sa prihlásil aj poslanec Krajčík. „Asi iná cesta nevedie pri takto zredukovanej organizácií, jeden pracovník naozaj nemôže robiť všetko. Na druhej strane je škoda, že zaniká jedna výchovná organizácia, ktorá sa stará o voľný čas našich detí. Finančné ukazovatele sú jasné, len by som chcel upozorniť, že ako zriaďovateľ jednotlivých centier na školách by sme mali dohliadnuť, aby činnosť centier nebola mnohokrát iba formálna.“

Topoľčianski poslanci po diskusii napokon návrh odsúhlasili, predpokladaný termín vyradenia a následného zrušenia Centra voľného času na Gagarinovej ulici je 31. december 2015.

Čítajte aj:

Situácia na Bernolákovej ulici v Topoľčanoch rozčertila obyvateľov: Vytekajúca kanalizácia a nepríjemný smrad

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM