Rastislav Búgel Samospráva

Obyvateľ Prašíc prevzal iniciatívu: Zdevastovaného sv. Vendelína dočasne nahradila drevená plastika

V obci Prašice v okrese Topoľčany pribudla nová plastika z dubového dreva. Sochu znázorňujúcu patróna pastierov a sedliakov, sv. Vendelína, dal osadiť miestny občan Pavol Lacika.

Ilustračný obrázok k článku Obyvateľ Prašíc prevzal iniciatívu: Zdevastovaného sv. Vendelína dočasne nahradila drevená plastika
Zdroj: Dnes24.sk

Umiestnená je na pôvodnom podstavci v blízkosti zdravotného strediska, na ktorom v minulosti stála pôvodná socha sv. Vendelína. „Obyvatelia obce si toto miesto vždy spájali s Vendelínkom, ako sme pôvodnú sochu volali. Pohľad na prázdny podstavec a neupravený terén v jeho okolí mi vadil,“ zdôvodnil svoju iniciatívu Lacika. Autorom novej plastiky je rezbár z Veľkého Lapáša Peter Šrank, ktorý postavu vyrezal z dubového kmeňa s priemerom 60 centimetrov podľa starých fotografií.

Nový Vendelín aspoň dočasne nahradil pôvodnú sochu, ktorá bola úplne zničená. Obec ju musela dať z podstavca demontovať a jej zostatky umiestnila v kaplnke Sedembolestnej Panny Márie na miestnom cintoríne. Podľa starostky Eriky Nemešovej stav sochy neumožňuje zreštaurovať ju do pôvodnej podoby. V budúcnosti by ju mala nahradiť kópia vyhotovená z umelého kameňa, ktorý bude charakterom a farebnosťou povrchovej úpravy identický s materiálom originálu sochy.

Realizácia kópie sochy bude závisieť od finančných možností obce, odhadovaná cena je minimálne 5000 eur. Po osadení sochy z umelého kameňa bude súčasná drevená plastika zdobiť interiér súkromných priestorov jej majiteľa.

Socha sv. Vendelína je jednou z troch klasicistických prícestných sôch, ktoré sa zachovali v Prašiciach. Okrem sochy sv. Vendelína je to aj socha patróna hasičov sv. Floriána a patróna vinohradníkov sv. Urbana. Všetky tri pochádzajú z obdobia, keď sa viera a uctievanie svätých prejavovala v praktickom živote v umeleckej tvorbe sôch a plastík svätcov. Ich sochy sa kládli na rôzne miesta v dedine, aby sa stali ochrancami v každodennom živote dedinčana. Na ich orodovanie mala byť dedina chránená pred nebezpečenstvami, ktoré na ňu a na jej obyvateľov doliehali.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM