Katarína Jankeje Samospráva

Otázka verejného obstarávania v Topoľčanoch: Minimum firiem a často z iných miest!

Tržnica, lávka, štadión, všetko práce, ktoré boli vykonané na základe verejného obstarávania. Ich cena ako aj kvalita sú niekedy otázne. Ako teda mesto vyberá firmy a čím sa riadi?

Ilustračný obrázok k článku Otázka verejného obstarávania v Topoľčanoch: Minimum firiem a často z iných miest!
Zdroj: TASR

Problematika verejného obstarávanie v našom meste existuje už pomerne dlho. Otázky ohľadne transparentnosti či nevyužitia väčšieho množstva podnikateľských subjektov trápi nielen občanov mesta, ale aj samotných poslancov.

Výber firiem často mimo mesta

Na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva sa niekoľko poslancov pozastavovalo nad prístupom mesta k ponuke verejných súťaží. Ako sa neskôr pre náš portál vyjadril poslanec Karol Zaťko: „Všeobecné záväzné nariadenie mesta umožňuje pri zákazkách s nižšími hodnotami osloviť minimálne (a ak úradník chce aj maximálne) tri subjekty. Je ale logické, že čím viac oslovených, tým širšia škála cenových ponúk. A osloviť iba tri firmy znamená pre mesto mať najužšiu možnú škálu ponúk (teda tri, dve, jednu, alebo dokonca ani jednu) podľa reakcie oslovených.“

Na slová pána Zaťka naviazal poslanec Juraj Želiska: "Keď som sa na zasadnutí pýtal na základe čoho sa vyberajú firmy bolo mi vysvetlené, že podľa referencií a skúsenosti. No pri niektorých objednávkach sú v tomto smere isté pochybnosti. Zároveň nerozumiem prečo sa v rámci súťaže nejde nad 3 firmy ako káže zákon, dokonca sa stane, že všetky firmy sú mimo Topoľčian. Vždy som bol aj budem lokalpatriot, preto by som uvítal väčšie množstvo subjektov, ako aj firmy pochádzajúce z nášho mesta.“

Viac firiem, nižšia cena

Výhodou oslovenia viacerých subjektov by mohla byť aj nižšia cena. „Pri niektorých výberových konaniach sa stane, že tri subjekty na oslovenie je problém vôbec nájsť. Ale je dosť takých (najmä v stavebnej oblasti), pri ktorých by bolo oslovenie viacerých subjektov ľahké a nepochybujem, že pre zníženie ceny prínosné. A v takýchto prípadoch mi oslovovanie viacerých subjektov chýba, čo som už opakovane vyjadril aj na ostatnom mestskom zastupiteľstve,“ pokračuje Zaťko.

Ako káže zákon

S otázkou prečo mesto nejde nad stanovené minimum sme oslovili aj pána primátora Petra Baláža. Podľa jeho slov je všetko v súlade so zákonom. „Mesto Topoľčany postupuje pri verejnom obstarávaní pri zadávaní zákaziek s predpokladanou hodnotou nižšou ako podlimitné zákazky v súlade so schválenou „Smernicou o verejnom obstarávaní v meste Topoľčany pri zadávaní zákaziek s predpokladanou hodnotou nižšou ako podlimitné zákazky“. Predmetná smernica bola schválená zastupiteľstvom dňa 25. septembra 2013. Podľa ustanovenia čl. 1, bodu č. 7 je smernica záväzná pre mesto Topoľčany a postup iným spôsobom ako upravuje smernica by bolo porušovaním interného predpisu schváleného zastupiteľstvom,“ uzatvára Baláž. Tá však nevysvetľuje prečo sa mohokrát oslovujú firmy z iných miest a nie z Topoľčian.

Foto: ilustarčné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM