Rastislav Búgel Správy

Ožarovanie karcinómov krku a prsníka: Nemocnica spustila do prevádzky nový lineárny urýchľovač

Fakultná nemocnica v Nitre spustila v septembri tohto roka do prevádzky nový lineárny urýchľovač. Prístroj bude slúžiť na ožarovanie karcinómov krku, prsníka a na paliatívnu liečbu.

Ilustračný obrázok k článku Ožarovanie karcinómov krku a prsníka: Nemocnica spustila do prevádzky nový lineárny urýchľovač
Zdroj: Dnes24.sk

Celkové náklady na jeho kúpu dosiahli 1,4 milióna eur, ďalších 540.000 eur predstavovali nevyhnutné stavebné úpravy spojené s umiestnením prístroja. „V súčasnosti ožarujeme na novom stroji denne 20 pacientov, do konca roka by sa mal ich počet zvýšiť na 35 pacientov. Terajšia čakacia doba dva mesiace sa skráti zhruba na polovicu,“ informoval riaditeľ nemocnice Jozef Valocký.

Nový lineárny urýchľovač nahradil v nemocnici kobaltový ožarovač, ktorý bol po desiatich rokoch prevádzky ekonomicky i technicky nevýhodný. Lineárny urýchľovač podľa riaditeľa nielen skráti čakacie doby, ale aj zvýši komfort pacientov pri ožarovaní. Liečbu vo Fakultnej nemocnici absolvujú podľa Valockého predovšetkým pacienti z Nitrianskeho kraja, prichádzajú však aj ľudia z ostatných regiónov Slovenska. Počet pacientov, ktorí sa v nemocnici liečia na zhubné ochorenia rádioterapiou, narastá. Za posledných päť rokov sa strojnásobil, v súčasnosti je ich počet vyšší ako 1300 ľudí. Okrem nového stroja využívajú pracovníci nemocnice aj starší lineárny urýchľovač, ktorý je v prevádzke zhruba päť rokov. Na tomto stroji podstúpi liečbu denne 65 pacientov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM