Katarína Jankeje Samospráva

Parkovanie v Topoľčanoch zdražie: Poslanci odklepli nové sumy i zmenu prevádzkových hodín!

Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanci odsúhlasili nové všeobecne záväzné nariadenie. Podľa neho sa výšky za dočasné parkovanie zvýšia, rovnako sa zmení aj prevádzková doba, za ktorú sa poplatky budú vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie v Topoľčanoch zdražie: Poslanci odklepli nové sumy i zmenu prevádzkových hodín!
Zdroj: TASR

Dočasné parkovanie sa od 13. marca v našom meste zvýši. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva na poslednom zasadnutí, pričom ide o prvé zvýšenie cien od roku 2009.

Nejde o veľké zvýšenie

Poslanec a konateľ Mestských služieb Žembera sa na zasadnutí vyjadril, že navrhnutý cenník ma veľmi podobné ceny ako okolité mestá. „Úpravy sú v cene okolo 0,10 eur, ak započítame aj zmeny v cene na kartách, v priemere ide o 23-percentné navýšenie. Mestské služby počas tohto volebného obdobia už neplánujú ďalej vstupovať do navrhovaného cenníka.“ Zmeny sa teda dotknú aj kariet, za polročné zacvakáme 80 a za celoročné 145 eur. Získané financie budú využité okrem iného aj na potrebné opravy parkovísk v meste.

S nesúhlasným stanoviskom vystúpila poslankyňa Katonová, ktorá zvýšenie považuje za zlý krok. „Keď prídu ľudia do mesta zaparkovať väčšinou je to na 10–15 minút a idú na úrad či do banky. Toto zvýšenie ich odradí, radšej si zdarma zaparkujú pri nejakom hypermarkete. Rovnako sa snažíme, aby cez víkend mesto žilo, aby sem ľudia chodili, no týmto zdražením ich neprilákame.

Kotleba požadoval skrátenie prevádzkovej doby

Jediné zníženie bude platiť pre občanov s preukazom ZŤP v rámci parkovacej zóny na Zelenom rínku, kde sa z pôvodných 0,30 eur suma zníži na 0,20 eur za celodenné státie. Tým sa ceny parkovného pre takto znevýhodnených obyvateľov mesta zjednotili.

Do diskusie sa zapojil poslanec Kotleba, podľa neho by sa navrhnutá prevádzková doba, za ktorú sa budú sumy vyberať mala skrátiť. Žembera však prítomným vysvetlil, že čas sa predĺžil na 18.00 hodinu z toho dôvodu, že ľudia zvyčajne končia v práci okolo 17.00 a nebýva výnimkou, že vodiči naschváľ počkajú kým sa zdvihnú rampy a odídu bez zaplatenia. Predĺžením doby sa tomuto problému aspoň sčasti podarí vyhnúť. Po novom je teda doba na parkoviskách s organizovanou prevádzkou od 7.00 hod. až do 18.00 hod. večer a na parkoviskách bez organizovanej prevádzky od 06.00 hod. do 17.00 hodiny.

Parkovacie miesta s organizovanou prevádzkou

(osobný automobil, motocykel, moped, prívesný vozík)

  • Do 5 minút – zdarma
  • 5 minút – 1 hodina – 0,40 eur
  • Za každú začatú hodinu po 1. hodine – +0,50 eur
  • Celodenné státie ŤZP, ŤZPS – 0,30 eur
  • Strata potvrdenia o parkovaní – 4,00 eur

Parkovacie miesta bez organizovanej prevádzky

Parkovacie automaty – Zóna 1 – Zelený rínok, ulica J. Wolkra

  • Od 1. minúty do celej 1. hodiny – 0,30 eur
  • Za každú začatú hodinu po 1.hodine – +0,50 eur
  • ŤZP, ŤZPS – Celodenné státie – 0,20 eur

Parkovacie automaty – Zóna 2 – ulica Bernolákova

  • Od 1. minúty do celej 1. hodiny – 0,30 eur
  • Za každú začatú hodinu po 1.hodine – +0,40 eur
  • ŤZP, ŤZPS – Celodenné státie – 0,20 eur

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM