Katarína Jankeje Kultúra

Piatok si nič neplánujte: Nástupište ovládne vizuálna poézia!

Poézia aj dnes dokáže osloviť a zaujať. Presvedčí vás o tom piatkové podujatie v podchode autobusovej stanice, ktoré spojí súčasnú poetiku a živé vizuály. Akcia bude pokračovať vystúpením Ivany Mer a I am planet.

Ilustračný obrázok k článku Piatok si nič neplánujte: Nástupište ovládne vizuálna poézia!
Zdroj: Dnes24.sk

Nástupište 1–12 si na piatok 12. júna pripravilo pre Topoľčancov opäť niečo špeciálne. O 19.00 hodine v podchode stanice odštartuje performance Zuzany Husárovej a Amalie Roxany Filip LUCENT

Spojenie poézie a živých vizuálov

Zuzana Husárová je výraznou postavou slovenskej experimentálnej literatúry, ktorej sa venuje aj ako teoretička. Ako autorka vo svoje tvorbe skúma hranice básnickej reči s ľahkosťou pritom prekračujúc i hranice medzi rôznymi médiami.

Na Nástupišti 1–12 sa v piatok večer predstaví spolu s Amaliou Roxanou Filip v ich spoločnej performancii lucent. Tá vznikla ako súčasť transmediálneho projektu lucent, ktorý ďalej pozostáva z knihy vizuálnej poézie, zvukovej poézie a výstavy. Samotná performancia lucent v sebe spája zvukovú poéziu a živé vizuály. Rovnako ako ostatné časti projektu, odkazuje na rôzne aspekty prechodu a zažívania priestoru: zvukovosť, vizuálnosť, plnosť, veľkosť a rôznorodosť.

Poézia má šmrnc

„Skúmanie pôsobenia priestoru sa tu však neprejavuje len ako vnímanie prítomnosti v každodennej trojdimenzionálnej realite. Poetický priestor lucentu presahuje zaužívané opisy fyzického prostredia a upriamuje pozornosť na iné aspekty porozumenia tejto veličine. Čiernobiele prevedenie živých vizuálov, s rôznymi odtieňmi šedej, s plochami svetla a tmy, ktoré spolu komunikujú, sprostredkúvajú pocity tiaže a jej miznutia, či vnáranie sa do vibrácie slov a znakov,“ uviedol Julo Krištof z Nástupišťa 1–12. Performance Husárovej a Filip je plnohodnotným zážitkom, dokazujúcim, že i v súčasnosti môže mať poézia šmrnc, či dokonca byť „cool“.

Ivana Mer a I am planet

Rovnako silný poetický zážitok však sľubuje i hudobná časť piatkového večera, počas ktorej sa topoľčianskemu publiku predstavia Ivana Mer a hudobný projekt I am planet. Tvorba Ivany je inšpirovaná tichom, silou prírody a vnútornými svetmi duše. Speváčka a skladateľka narodená na Slovensku začala svoju kariéru s elektro-akustickými projektmi v Prahe.

Po presťahovaní na Ibizu sa zrodil jej sólový projekt „LOTUS“ a vznikol prvý album 4 Elements. Dva roky produkcie a hrania v Berlíne priniesli nové skúsenosti, ktoré sa prejavili aj v jej repertoári. Na Slovensku spolupracovala s producentom Oskarom Rózsom. Jej hlas sa objavil vo filme Hrana 4 filmy o Marekovi Brezovskom. Tento rok bola Ivana nominovaná v kategórii „Objav roka – RadioHead Awards“.

Minimalizmus a klasická hudba

I am planet, vlastným menom Patrik Korinok, sa v posledných troch rokoch venoval akustickej gitarovej hudbe so spevom. Koncom roka 2013 sa však rozhodol pre zásadnú zmenu vo svojom hudobnom smerovaní. Intenzívne začal pracovať na klavírnych partoch a v januári 2014 oslovil huslistu Martina Liptáka, spoločne s ktorým pracoval na zasadení sláčikov do hotového materiálu.

„V tvorbe sa inšpiruje základnými princípmi minimalizmu a klasickou hudbou. Jeho debutový album Silene stenophylla vyšiel v lete 2014. Počas večera na Nástupišti 1–12 však Ivana Mer s Patrikom Korinokom okrem vlastných projektov premiérovo odprezentujú aj niekoľko skladieb, ktoré vznikli z ich spoločnej hudobnej spolupráce,“ dodáva na záver Krištof.

Foto: Nástupište 1–12

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM