Tímea Kamenická Kultúra

Pocta pre režíséra nitrianskeho divadla: Ondrej Spišák získal prestížne ocenenie!

Režisér Starého divadla Ondrej Spišák má dôvod na radosť. Dostalo sa mu totiž pocty v podobe prestížnej ceny.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre režíséra nitrianskeho divadla: Ondrej Spišák získal prestížne ocenenie!
Zdroj: TASR

Uskutočnilo sa slávnostné vyhlásenie laureátov Ceny Nadácie Tatra banky. Ocenenie si odniesol aj režisér Starého divadla Ondrej Spišák. Odovzdávanie ocenenia Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2015 sa konalo 21. novembra 2015 v Slovenskom národnom divadle (SND). Išlo už o 20. ročník tohto podujatia.

Príbeh v mysli desiatky rokov

Súťažilo sa v dvoch hlavných kategóriách, Hlavná cena a Mladý tvorca (do 35 rokov). Ondrej Spišák, režisér Starého divadla Karola Spišáka, získal cenu za divadlo v kategórii Hlavná cena. Ocenený bol za réžiu hry Majster a Margaréta Teatra Tatro. „Keď sme hľadali novú tému pre naše nové predstavenie, tak mi prišlo, že práve Majster a Margaréta, ktorý vlastne už 20 rokov alebo možno aj viacej, kedy som ho prvý krát čítal, mi sedí kdesi v hlave, takže práve toto stretnutie by mohlo vyjsť,“ hovorí v nominačnom videu Ondrej Spišák. „Je to osobný príbeh lásky, ale tragickej, pretože tí dvaja sú od seba z vôle ľudí oddelení a jeden z nich skončil naozaj veľmi zle,“ dopĺňa režisér.

Podľa Spišáka je dôležité posúdiť, v čom je príbeh dôležitý pre súčasného čitateľa. „Pokúsili sme sa aj o presah do súčasnosti, čiže sa snažíme vystopovať, ako ten moskovský diabol vyzerá dnes, v našich časoch a v našich politických pomeroch.“

Akádemia zložená z 86 členov

Návrhy nominácií predkladá akadémia zložená z 86 členov, ktorými sú laureáti Ceny Nadácie Tatra banky z predchádzajúcich rokov. Laureátov potom vyberá odborná porota.

V kategórii Hlavná cena získavajú laureáti bronzovú sošku Múzy, v kategórii Mladý tvorca plaketu. Obe ceny boli špeciálne na túto príležitosť vytvorené slovenským sochárom a výtvarníkom Danielom Brunovským. K oceneniu patrí aj finančná odmena.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM