Tímea Kamenická Rôzne

Pod Zoborom sa žehnalo: Mladé vína sú pripravené na predaj

Evanjelický farár Milan Petrula a biskupský vikár František Bartoš sa stretli v starých zoborských pivniciach. Spoločne požehnali mladé vína z nového ročníka.

Ilustračný obrázok k článku Pod Zoborom sa žehnalo: Mladé vína sú pripravené na predaj
Zdroj: Dnes24.sk

Distribúcia a predaj vín môžu byť podľa zákona spustené až prvý novembrový pondelok v roku, v ktorom bolo víno vyrobené. Víno Nitra sa tradične od roku 2004 drží tohto termínu, na ktorý však v tomto roku pripadli až dva sviatky, čo presunulo oslavu na utorok 3. novembra.

Ukazovateľ kvality novej úrody

„Tradícia mladých vín na Slovensku nie je taká, ako napríklad v Českej republike, u nás sa skôr len rozbieha. Mladé vína tvoria len veľmi malú časť výroby, konkrétne u nás je to necelé percento. Sú to svieže ovocné vína, ktoré sa nehodia na skladovanie do archívu. Mladé vína sú skôr o tom, ukázať, čo môžeme očakávať od nového ročníka, aké budú vína z novej úrody,“ povedal obchodný riaditeľ Vína Nitra Karol Šebo.

Lepšie ako vlani

Ročník 2015 bude podľa Šebových slov z hľadiska kvality lepší v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom, o zhruba 20 % bola lepšia aj úroda hrozna. „Vlaňajší ročník bol veľmi zlý, tohtoročný nie je nadštandardný, skôr ho hodnotíme ako priemerný z hľadiska úrody. Je porovnateľný s ročníkom 2013,“ zhodnotil sezónu Šebo. Prvotné obavy z dlhotrvajúceho sucha sa podľa jeho slov nepotvrdili. „Na konci sezóny začalo pršať, takže suchá veľmi neovplyvnili úrodu. Sucho sa prejaví na vyššej cukornatosti hrozna, čo je vzhľadom na celkovú kvalitu hrozna žiaduci jav. Čím vyššia cukornatosť, tým vyšší prívlastok vieme dopestovať. Vína s vyšším prívlastkom sú považované za kvalitnejšie vína,“ dodal.

Väčšina zostáva doma

Víno Nitra obhospodaruje zhruba 500 hektárov vinohradov v Nitrianskej, Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. V tomto roku vyrobí približne 2 milióny litrov vína. Väčšina zostáva na domácom trhu, časť produkcie firma exportuje do Českej republiky, Číny, Vietnamu a Japonska. Pre nitriansky región je typický najmä tramín červený, ďalšie populárne odrody sú Svätovavrinecké, Müller Thurgau a Rulandské modré. Okrem nich pestuje Víno Nitra globálne odrody Cabernet Sauvignon, Chardonnay, tradičné Rizling vlašský, Frankovka modrá, Veltlínske zelené, ktoré dopĺňajú slovenské novošľachtence Dunaj, Hron, Devín, Nitria, Milia, Noria.

Ružové vína na vzostupe

V posledných rokoch získavajú stále väčšiu popularitu ružové vína, tvrdí Šebo. Z bielych vín spotrebitelia uprednostňujú Rulandské šedé a Tramín červený. Zaujímavosťou je enormný nárast záujmu o odrodu Alibernet v kategórii červených vín. „Táto odroda nie je vo svete veľmi známa, no na Slovensku má vo vinohradoch veľké zastúpenie a začína nadobúdať až národný štatút. Má významné postavenie na slovenskom trhu.“ Populárne sú aj slamové či ľadové vína, ktoré sa však nedajú vyrábať vo veľkých množstvách. Vlani sa Vínu Nitra nepodarilo vyrobiť ľadové víno, doterajší vývoj počasia tiež nedáva veľké nádeje na jeho výrobu. „Každoročne vyrobíme len niekoľko tisícok fliaš týchto dezertných vín a nikdy nezostanú na sklade, vždy sa vypredajú,“ dodal Šebo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM