Prokop Slováček Rôzne

Poklady z prírody: Tieto byliny vás na jeseň zahrejú i vyliečia + RECEPTY

Kým si opäť zvykneme na sychravé a chladné dni, naša imunita dostane poriadne zabrať. Ako nám bylinky a čaje z nich môžu pomôcť?

Ilustračný obrázok k článku Poklady z prírody: Tieto byliny vás na jeseň zahrejú i vyliečia + RECEPTY
Zdroj: TASR

Všetky bylinkové čaje a recepty sú dobrou voľbou, ak na vás čosi „lezie“. Rovnako sú dobrou podpornou liečbou, ak už ležíte v posteli, a potrebujete, aby sa vám uľavilo. Aké bylinky a na čo ich zvoliť?

Šalvia lekárska

Má liečivé a hojivé účinky. Ako bylina je vhodná pre upokojenia kašľa, nádchy, znižuje potenie a napomáha tráveniu. Potláča zápal. Podporuje imunitný systém a má aj antibiotické účinky.

Ako ju použiť

  • Liečivý čaj si pripravíte tak že jednu čajovú lyžičku sušenej zmesi zalejete pol litrom vody a varíte odokryté cca 3 – 4 minúty.
  • Na zápal hrdla je veľmi účinné kloktadlo. Pripravíte si ho podobne ako čaj, len použite viac sušenej zmesi a po odstavení z plameňa nechajte ešte aspoň 15 minút lúhovať. Tekutinu nepite, len kloktajte a vyplachujte si ústa.
Zdroj: wikipedia.org

Echinacea purpurová

Jej využitie je skvelou prevenciou infekčných ochorení, chrípky, angíny, zápalu dutín, chronických zápalov močového mechúra, ženských pohlavných orgánov, prostaty a pri sklonoch k hnisaniu.

Ako ju použiť

  • Na liečivý čaj z Echinacei potrebujete hrsť sušených lístkov, ktorú zalejete 2,5 deci horúcej vody a lúhujte približne 10 minút. Čaj užívajte 2–3 krát za deň (horúci alebo teplý). Nielen pri chorobe, ale 2–3 krát do týždňa aj preventívne.
  • Používa sa aj tinktúra, ktorú si môžete kúpiť v lekárni. Tá účinkuje na celý organizmus a v počiatkoch pomáha zastaviť chorobu. Tinktúra sa užíva aj dlhodobo ako prevencia.
Zdroj: wikipedia.org

Ruža šípová – šípky

V ružovej vode zo šípok sa kedysi umývali ruky, aby pekne voňali. Šípky sa už od nepamäti využívajú aj v gastronómii. Ale najčastejšie sa spomínajú ich liečivé účinky, pretože sú bohaté na vitamín C. Šípkový čaj pomáha pri prechladnutiach a pôsobí mierne močopudne.

Ako ich použiť

  • Ak máte k dispozícii čerstvé šípky, stačí ich zaliať vriacou vodou a nechať chvíľku lúhovať ako klasický čaj.
  • Ak si pripravujete čaj zo sušených plodov, je lepšie ich predtým podrviť. Alebo deň vopred namočiť do vody a potom už len zohriať do bodu varu a odstaviť. Po chvíli, keď čaj schladne, môžete piť.

Mäta pieporná

Najdôležitejšia látka, ktorú mäta obsahuje je mentol. Nachádzajú sa v nej aj niektoré flavonoidy, triesloviny a horčiny. Bylinka nielenže dobre chutí, ale má aj silné antiseptické a lokálne anestetické vlastnosti.

Ako ju použiť

  • Hrsť mäty zalejeme horúcou vodou a necháme chvíľku lúhovať. Pijeme pri zápaloch horných dýchacích ciest. Čaj uvoľňuje kŕče, odstraňuje plynatosť.
  • Nad mätou sa môžete aj napariť. V takom prípade zalejte väčšie množstvo sušenej bylinky a paru plnú mätovej vône pomaly vdychujte. Uľaví vám pri nádche.

V domácej bylinkovej záhradke by nemala chýbať medovka. Pitie medovkového čaju s medom posilní človeka na duchu i na tele a umožní kvalitný spánok. Na trhu sú dostupné aj sirupy, ktoré obsahujú prírodné extrakty z medovky, materinej dúšky, ľubovníka, valeriány, teda z bylín, v ľudovom liečiteľstve používaných k celkovému upokojeniu organizmu.

Podporujú psychickú pohodu a dokážu navodiť harmóniu dôležitú pri zaspávaní. Sirup je navyše obohatený o nepostrádateľný antioxidant vitamín C.

Poklady z prírody: Tieto byliny vás zahrejú i vyliečia + RECEPTY
4
Galéria
Zdroj: wikipedia.org
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM