Katarína Jankeje Kultúra

Poľská umelkyňa navštívi Topoľčany: Diela vystavovala v Jeruzaleme či New Yorku!

Nevšedný zážitok nám opäť ponúkne Nástupište 1-12. V piatok sa v priestoroch podchodu predstaví umelkyňa z Poľska, ktorej tvorbu spoznali aj v Jeruzaleme, Amerike či Berlíne.

Ilustračný obrázok k článku Poľská umelkyňa navštívi Topoľčany: Diela vystavovala v Jeruzaleme či New Yorku!
Foto: Katarína Jankeje

V piatok o 19.00 hodine sa v multimediálnom priestore pre súčasnú kultúru Nástupišťa 1–12 predstaví talentovaná Karolina Kubik. Poľská umelkyňa je študentkou doktorandského štúdia na Univerzite umení v poľskej Poznani. Štúdiu výtvarného umenia a performatívneho umenia sa venovala i počas zahraničných stáži v chorvátskom Záhrebe a v anglickom Devone. Jej tvorba sa pohybuje medzi, či na hraniciach definícií – výtvarné umenie prepája s performance, či literárnou tvorbou. Svoje diela predstavila na mnohých výstavách a umeleckých festivaloch v rodnom Poľsku, ako aj v zahraničí (Belfast, Berlín, Jeruzalem, Londýn, Lvov, New York, Istanbul, Tartu, Zagreb).

V rámci diela „Are you satisfied with the experiment? Has Europe succeeded?“ sa Karolina zaoberá analýzou vzťahu medzi geopolitikou a ľudským telom – umelcom v kontexte sociálno-kultúrnych vzťahov. S rovnakým záujmom Kubik zároveň skúma vzťah umelca a diváka, dôsledne pritom aplikujúc Gadamerov koncept hry. V čiastočne improvizovanej site specific perfomance vo verejnom priestore podchodu pod Autobusovou stanicou v Topoľčanoch sa umelkyňa mení na zhmotnenú, viditeľnú osobnosť. Prostredníctvom pohybu a rytmu autorka tlmočí vznikajúce situácie vlastným telom. Reaguje pritom na samotný priestor, jeho kvality, objavené materiály, divákov a samotnú atmosféru priestoru v danom momente.

Foto a text: Nástupište 1–12

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM