Kultúra

Ponorte sa do dávnej histórie: Tribečeské múzeum predstavuje Morský svet v toku času

Paleontologické nálezy skamenelín prezentujúcich rozmanitú skupinu vyhynutých morských živočíchov obývajúcich vody treťohorných morí predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Ponorte sa do dávnej histórie: Tribečeské múzeum predstavuje Morský svet v toku času
Zdroj: TASR

Výstava Morský svet v toku času, prevzatá zo Západoslovenského múzea v Trnave, prezentuje fosílne zvyšky početných morských bezstavovcov i stavovcov. Nálezy sú viazané predovšetkým na lokality z územia západného Slovenska. Návštevníci si ich môžu pozrieť do konca júna, informovali pracovníci Tribečského múzea.

Trojrozmerné exponáty sú doplnené čiernobielymi a farebnými fotografiami. Výstava je rozšírená o ukážky recentných (v súčasnosti žijúcich) morských organizmov, ktoré sú porovnávané s niektorými príbuznými fosílnymi druhmi.

Stovky schránok, ktoré kedysi ukrývali rozmanité druhy živočíchov žijúcich pod hladinami morí a oceánov, pochádzajú zo súkromnej zbierky Milana Berešíka.

Zbierka je podľa pracovníkov múzea výsledkom viacerých zberateľských expedícií do rôznych končín sveta a pozostáva z unikátnych zástupcov pestrej fauny svetových oceánov a morí. Vystavené exponáty pochádzajú najmä z Indického a Tichého oceánu, a tiež z oblasti Karibského mora.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM