Peter Klimant Správy

Prichádza zima a toto je si dobré ujasniť vopred: Sledujte, ako sa zachovať na R1, keď pred vami ide sypač

Zimné obdobie sa nezadržateľne blíži a s ním aj zvýšená šanca, že počas jazdy na rýchlostnej ceste natrafíme na sypače. Ako sa však majú vodiči v tejto situácii zachovať?

Ilustračný obrázok k článku Prichádza zima a toto je si dobré ujasniť vopred: Sledujte, ako sa zachovať na R1, keď pred vami ide sypač
Zdroj: Dnes24.sk

Aj na rýchlostnej ceste R1 PR1BINA už začali so systémom zimnej údržby. K nej neodmysliteľne patria sypače a iná technika, ktorá vykonáva údržbu na ceste. Pokiaľ na ňu vodiči natrafia, mali by zvýšiť opatrnosť.

Nepredbiehať, ak bliká kríž

„Jazdia vo dvojici, každé vozidlo v jednom pruhu. Sledujte svetelnú signalizáciu na vozidlách. Ak šípka ukazuje do voľného jazdného pruhu, sypač môžete predbehnúť. Ak bliká „kríž“, sypač nepredbiehajte,“ informuje Robert Kišš zo spoločnosti Granvia Operation, ktorá zabezpečuje správu úseku R1 PR1BINA. Vodič sypača vás takouto formou informuje, že nie je bezpečné ho predbiehať. „Počkajte, kým nezíde z trasy, môže to byť po niekoľkých kilometroch,“ upozorňuje Robert Kišš.

Sypače so snežnými pluhmi sa pohybujú pracovnou rýchlosťou približne 40 km/h. Pri vyššej rýchlosti sa totiž už znižuje kvalita odhŕňania. „Ak sneží, alebo hrozí sneženie, vodiči by mali počítať s časovou rezervou a mali by na cestu vyraziť skôr,“ informuje Robert Kišš

Rizikové úseky

Podľa Kišša sú na R1-tke viaceré úseky, ktorým budú pracovníci zimnej údržby venovať zvýšenú pozornosť. "Sú to najmä mosty, kde je v porovnaní s ostatnými časťami cesty zvýšená vlhkosť a teda možnosť rýchlejšej tvorby námrazy, upozorňuje Kišš.

Zvýšenú pozornosť si podľa jeho slov tiež vyžadujú úseky v blízkosti otvorenej krajiny, kde v prípade silnejšieho vetra môže hroziť navievanie snehu na vozovku. „V snahe obmedziť tento jav sme na polia v blízkosti cesty rozmiestnili snehové zábrany. Platí to najmä pre úsek Beladice – Tekovské Nemce,“ dodal.

Môže vás zaujímať:

Zima už klope na dvere: TOTO všetko je pripravené na boj so snehom na R1-tke pri Moravciach

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM