Katarína Jankeje Samospráva

Primár traumatológie Paulík: Do operačných sál začalo zatekať, rekonštrukcia je nevyhnutná!

Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva vystúpil aj Ján Paulík, primár traumatológie topoľčianskej nemocnice. Kolegov informoval o stave operačných sál, ako aj o počte petičných podpisov za urýchlenú rekonštrukciu.

Ilustračný obrázok k článku Primár traumatológie Paulík: Do operačných sál  začalo zatekať, rekonštrukcia je nevyhnutná!
Zdroj: TASR

V poradí druhé zasadnutie poslancov prinieslo aj informácie o aktuálnej situácii v našej nemocnici. Podľa slov Jána Paulíka, primára traumatologického oddelenia, sú sály vo vážnom stave. „Pri topení snehu nám zo strechy začala stekať dolu voda. Presnejšie poviem, že začalo zatekať do operačných sál číslo 2 a 4. Môj názor je taký, že nemocnica je majetkom Nitrianskeho samsprávneho kraja a nech tam príde akákoľvek firma, je ich povinnosťou opraviť sály.“

O petíciu je záujem

Okrem toho Paulík informoval aj o aktuálnom stave petície, ktorú zorganizovali zamestnanci topoľčianskej nemocnice s cieľom čo najrýchlejšie dosiahnuť potrebnú rekonštrukciu.

„K dnešnému dňu sa nám podarilo vyzbierať asi 2 000 podpisov, petícia je ďalej rozdistribuovaná na poliklinách, ako aj v iných zdravotníckych zariadeniach. Tiež sme oslovili jednotlivé obce, no nie v každej dedine túto výzvu pochopili tak, že ju treba podporiť. Chcel by som preto požiadať každého, aby túto informáciu o petícii šíril ďalej.

Rekonštruovať exekučný zákon nedovoľuje

Rekonštrukcia sál za 2,7 milióna eur i nákup nových prístrojov za vyše 400 000 eur už pritom boli pripravené, NSK vyčlenil vlani na tento projekt peniaze. Celý proces však spomalilo výberové konanie na dodávateľa stavebných prác, ktoré nemocnica vykonala na jar minulého roka. Chýbal jej však potrebný súhlas kraja, preto musí celý proces zopakovať. Medzitým však bol v septembri 2014 NSK informovaný o začatí exekúcie. Podľa predsedu NSK Milana Belicu exekučný zákon hovorí, že sa nesmie s majetkom, ktorý je predmetom exekúcie, nakladať v negatívnom ani v pozitívnom zmysle, teda ani rekonštruovať. Rekonštrukcia bude podľa jeho slov možná až po vyjasnení pomerov okolo prevádzkovania nemocnice.

Majú 35 rokov

Na zlý technický stav elektroinštalácie a ďalších sietí upozornil už dávnejšie aj chirurg Tibor Pavlík. „Každú chvíľu môžu vypadnúť. Rovnako sa môže stať, že sály zatvorí hygienik. Nemocnica bez operačných sál zostane prakticky nefunkčná,“ skonštatoval. Riaditeľka nemocnice Marta Eckhardtová potvrdila, že stav operačných sál momentálne nespĺňa súčasné technické požiadavky. „Majú 35 rokov. Ale v žiadnom prípade by sme si nedovolili ohroziť pacienta. To znamená, poskytovanie zdravotnej starostlivosti je aj v týchto operačných sálach zabezpečované tak, aby k ohrozeniu pacienta nedošlo,“ zdôraznila.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM