Lucia Lauková Rôzne

Prírodné kúpaliská v Nitrianskom kraji: V týchto vodách si zaplávate bez obáv

Dobré správy pre milovníkov prírodných kúpalísk. Hygienici odobrili na kúpanie aj niektoré vodné plochy v Nitrianskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Prírodné kúpaliská v Nitrianskom kraji: V týchto vodách si zaplávate bez obáv
Zdroj: TASR

V Nitrianskom kraji už dlhodobo chýba prírodné kúpalisko s organizovanou rekreáciou, napriek tomu sa do niektorých vôd nemusíte báť vstúpiť. Výsledky kontrol Úradu verejného zdravotníctva SR (UVZSR) potvrdili vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou.

Vyhovujúcu vodu na kúpanie majú v Nitrianskom kraji dve lokality, a to APÁLI – mŕtve rameno Váhu Komárno a štrkoviskové jazero Kava.

Ďalšie vodné plochy

Vo Vodnej nádrži Lipovina – Bátovce bola potvrdená znížená priehľadnosť vody. Podľa hygienikov bola zistená zvýšená farba a reakcia vody (pH). „Je však dôležité podotknúť, že nie v každom prípade zistenej nevyhovujúcej kvality vody (napr. znížená priehľadnosť) hrozí akútne poškodenie zdravia verejnosti a je nevyhnutné vydať zákaz kúpania. Dôvodom na vydanie zákazu kúpania je predovšetkým opakovane potvrdená nevyhovujúca kvalita vody v zdravotne významných, najmä mikrobiologických a biologických ukazovateľoch,“ pripomína Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky.

Odbery vzoriek vôd na kúpanie boli vykonané aj na Duchonke a v TONA Šurany. Výsledky analýz však zatiaľ nie sú k dispozícií.

Vodná nádrž Duchonka podľa Úradu verejného zdravotníctva nemá prevádzkovateľa. Prevádzkovateľa majú mať len autokemping, ubytovacie zariadenia a zariadenia spoločného stravovania v rekreačnej oblasti Duchonka. „K prevádzke autokempingu nebolo ešte pre KS 2019 vydané rozhodnutie, prevádzkovateľ o jeho vydanie zatiaľ nepožiadal,“ dodáva hlavný hygienik Ján Mikas.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM