Správy

Radnica podnikateľom: Poznáte rozdiel medzi komunálnym a podnikateľským odpadom?

Komunálny odpad je pojmom, ktorý netreba zvlášť predstavovať. Ako je to však v prípade podnikateľského odpadu? Radnica mesta Topoľčany zverejnila zaujímavý oznam.

Ilustračný obrázok k článku Radnica podnikateľom: Poznáte rozdiel medzi komunálnym a podnikateľským odpadom?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ako informuje mesto Topoľčany, v poslednom období rozposlali podnikateľom upozornenia na zabezpečenie odpadu, ktorý vzniká pri podnikateľskej činnosti. „Účelom tohto upozornenia bolo upriamiť pozornosť podnikateľov na povinnosť podľa zákona o odpadoch, zabezpečiť si na svoje náklady zvoz a likvidáciu odpadu z podnikateľskej činnosti,“ informuje radnica v ozname.

Najčastejšie sa jedná o obaly z papiera, kartónu, plastu, skla…

„To znamená, že podnikateľ, ktorému takýto odpad z jeho podnikateľskej činnosti vzniká, uzatvorí zmluvu na zvoz a likvidáciu odpadu so spoločnosťou, ktorá má oprávnenie na nakladanie s takýmto odpadom a za tieto služby bude podnikateľský subjekt spoločnosti, ktorá mu uvedené služby poskytuje, platiť,“ dodáva mesto Topoľčany na svojom webe.

Mnohým podnikateľom však rozdiel medzi podnikateľským a komunálnym odpadom nie je jasný. „Stretli sme sa konkrétne aj s názorom, že ako podnikatelia už mestu platíte za odvoz odpadu. Áno, je pravdou, že podnikateľské subjekty platia za zvoz a likvidáciu odpadu mestu poplatok. V tomto prípade sa však jedná o komunálny odpad, ktorý sa vyrubuje rozhodnutím a mesto má povinnosť ho likvidovať,“ ozrejmuje radnica.

O aký druh odpadu sa teda jedná? Ide napríklad o odpad, ktorý vyprodukovali zamestnanci podnikateľa na pracovisku počas pracovnej doby (obaly z desiaty, papierová vreckovka a pod.). Poplatkom za komunálny odpad však nie je pokrytý náklad na zvoz a likvidáciu podnikateľského odpadu.

„V tejto súvislosti je potrebné upozorniť aj na to, že ak sa do komunálneho odpadu protiprávne dostáva odpad z podnikateľskej činnosti, zvyšujú sa množstvá odpadu, tým pádom sa zvyšujú mestu aj náklady na jeho zvoz a likvidáciu, čo je v konečnom dôsledku vo forme poplatku za komunálny odpad prenesené na obyvateľov mesta,“ informuje mesto.

Som podnikateľ. Čo mám teda urobiť, aby som neporušoval zákon a likvidoval svoj podnikateľský odpad riadne?

Základné kroky:

  1. Navštívte spoločnosť, ktorá má oprávnenie na nakladanie s odpadmi a uzatvorte zmluvu.
  2. Odpad z podnikateľskej činnosti zbierate v nádobách, ktoré máte vo svojom areáli, prípadne na vyhradenom mieste v prevádzke.
  3. Uchovávajte si potvrdenia o likvidácii odpadu z podnikateľskej činnosti, ktoré Vám zazmluvnená spoločnosť vydá.
  4. V prípade akýchkoľvek otázok ohľadne likvidácie podnikateľského odpadu sa obráťte na MsÚ na tel. čísle 0385340139 – Ing. Melicherová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM