Katarína Jankeje Rôzne

Radosť pre turistov: Nové náučné chodníky na Veľký Tríbeč či Oponický hrad!

Turisti môžu od začiatku septembra využívať na svoje potulky prírodou nové náučné chodníky. Dostanú sa tak na Veľký Tríbeč či dokonca na Oponický hrad.

Ilustračný obrázok k článku Radosť pre turistov: Nové náučné chodníky na Veľký Tríbeč či Oponický hrad!
Zdroj: Dnes24.sk

Zo Solčian je od začiatku tohto mesiaca sprístupnený nový náučný chodník na Veľký Tribeč. V rámci projektu Spoznávame krásy našich regiónov ho vybudovalo Združenie mikroregiónov Svornosť. Náučný chodník dlhý 7,52 kilometra má šesť zastávok s informačnými panelmi zameranými na prírodné bohatstvo, faunu a flóru Tribečského pohoria. Panely sú umiestnené v katastri obce v lokalite Kopanice, Vinohrad, Háj, Dekanova chata, pri rázcestí na Medvedí vrch, Malý Tribeč a Veľký Tribeč.

Začína od Domu Kultúry

Náučný chodník vedie po existujúcej turistickej trase po modrej turistickej značke. Východiskovým bodom je kultúrny dom v Solčanoch. „Náučný chodník je súčasťou projektu vytvorenia novej turistickej infraštruktúry. V rámci neho sme v regióne vybudovali tri náučné chodníky,“ informovala predsedníčka Združenia mikroregiónu Svornosť Darina Gerhátová. Do apríla budúceho roka by mal byť hotový aj katalóg náučných chodníkov a interaktívnych e-learningových kvízov tematicky zameraných na vzdelávanie mladej generácie.

Náučný chodník aj na Oponický hrad

Ďalšie dva novovybudované náučné chodníky pribudli v Oponiciach a Nitrianskej Strede. Náučný chodník z Oponíc na Oponický hrad s dĺžkou 3,32 kilometra má tri zastávky s informačnými panelmi. Poskytujú informácie nielen o faune a flóre Tribečského pohoria, ale aj o kultúrno-historickom dedičstve obce Oponice. Lokalizované sú pri Apponyiho múzeu, Oponickom potoku a čerešňovom sade. Trasa náučného chodníka vedie po zelenej turistickej značke a končí na Oponickom hrade.

Tretia radosť pre turistov

Náučný chodník Nitrianska Streda – Dvorany nad Nitrou – Ludanice s celkovou dĺžkou 11,52 kilometra vedie cez katastre obcí Nitrianska Streda, Čeľadince, Dvorany nad Nitrou a Ludanice. Má šesť zastávok, informačné panely poskytujú popis prírodného bohatstva, fauny a flóry Nitrianskej pahorkatiny a Nitrianskej nivy. Trasa chodníka vedie zákutiami rieky Nitra smerom k rybníku v Dvoranoch a končí v areáli poľovníckej strelnice v Ludaniciach. Na každom náučnom chodníku je jeho trasa vyznačená smerovníkmi a smerovkami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM