Katarína Jankeje Správy

Referendum v okrese Topoľčany: TOP 3 obcí s najvyššou a najnižšou účasťou!

Referendový víkend je za nami, je čas na zopár postrehov z nášho okresu. V ktorej obci brali jej obyvatelia všeľudové hlasovanie o rodine najvážnejšie a v ktorej bol najväčší podiel tých, ktorí plebiscit odignorovali?

Ilustračný obrázok k článku Referendum v okrese Topoľčany: TOP 3 obcí s najvyššou a najnižšou účasťou!
Zdroj: TASR

Začnime trojicou obcí, v ktorých si svoje občianske právo uplatnilo podielovo najviac obyvateľov. Najväčšiu účasť dosiahla v našom okrese dedina Lužany (52,87%), ktorá je zároveň aj jedinou obcou, kde k urnám prišlo viac ako 50 percent oprávnených voličov. Za Lužanmi sú podľa oficiálnych výsledkov Krtovce, tam sa referenda zúčastnilo 47,63%. Pomyselný rebríček top obcí s najvyššou účasťou uzatvára dedinka Čermany (45,59%).

Naopak, najmenší podiel hlasujúcich obyvateľov zaznamenali v obci Oponice, len 14,98%. Ak do úvahy berieme všetky obce, nasledujú samotné Topoľčany s 16,51% účasťou. Ak však len dediny, trojicu s najnižšou účasťou tvoria okrem Oponíc ešte Tvrdomestice (16,57%) a Nitrianska Streda (16,89%).

Na celom Slovensku prišlo v referende odhlasovať 944 674 ľudí a účasť tak dosiahla iba 21,41%. Podmienkou na to, aby bolo platné, bola účasť nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov a prijatie rozhodnutia nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Referendum sa tak stalo neplatné. Podorbné informácie o kraji, či našom meste si prečítate v článku: Takto dopadlo referendum: Oficiálne výsledky z Topoľčian, nášho kraja aj za celú SR

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM