Katarína Jankeje Rôzne

Rekonštrukcia knižnice v plnom prúde: Odkedy sa môžeme tešiť na prerobené priestory?

Nielen mestské kino, ale aj Tríbečská knižnica je momentálne v stave renovácií. Rekonštrukcia je tak obsiahla, že letné mesiace nepostačovali a oficiálne sa bude otvárať až v októbri.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia knižnice v plnom prúde: Odkedy sa môžeme tešiť na prerobené priestory?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Vďaka dotáciám z Nitrianskeho samosprávneho kraja knižnica prechádza niekoľko mesiacov rozsiahlou rekonštrukciou. Tá ich má za sebou už niekoľko. „Tribečská knižnica sídli v budove, ktorá bola postavená takmer pred sto rokmi. Pôvodne to bola súkromná vila, cez 2. svetovú vojnu v nej sídlilo gestapo, potom v nej bývali viaceré rodiny a v roku 1978 sa sem presťahovala knižnica. Odvtedy budova prešla viacerými rekonštrukciami,“ prezradila nám riaditeľka Tríbečskej knižnice v Topoľčanoch Mária Kráľová.

Nové drevené schody, bezbariérový prístup

Na návštevníkov čakajú rôzne novinky, nezabudlo sa ani na imobilných občanov. „Rekonštrukcia obsahuje novú elektroinštaláciu v celej budove, nové svietidlá, nový výťah, elektrické posuvné dvere, bezbariérový prístup, nové drevené schodisko, vymaľovanie priestorov. Vysúťažená cena je asi 150 000 eur," informuje Kráľová.

Nehrozia postihy

Milovníkom literatúry za neodovzdanie kníh načas nehrozia postihy ani finančné sankcie. Ako nás informovala Kráľová: „Počas zatvorenia knižnice čitateľom neboli zasielané upomienky, sankčné poplatky im nehrozia.” Naopak, tradičný ruch čitateľov chýba už aj zamestnancom. “Na čitateľov sa všetci tešíme. Sme presvedčení, že ich priazeň si udržíme aj naďalej. Určite ich potešia vylepšené priestory, ale aj knižné novinky, podujatia a poskytovanie ďalších služieb – medziknižničné výpožičné služby, zostavovanie rešerší, bibliograficko-informačné služby, metodická pomoc obecným knižniciam,” pokračuje Kráľová.

Otvoria v októbri

Podľa plánov by knižnica mala otvoriť svoje brány od 9. októbra. Možno dokonca o čosi skôr. "Termín odovzdania diela je 9. októbra 2014, našou snahou je začať poskytovať knižnično-informačné služby skôr,“ uzatvára Kráľová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM