Katarína Jankeje Správy

Rekordéri medzi mladými pacientmi v Topoľčanoch: Vek najmladšieho a zistené promile šokuje!

Alkohol je problémom čoraz väčšieho počtu ľudí, a do styku s ním, či už pravidelne alebo príležitostne prichádzajú aj mladiství, či dokonca deti. Keď to preženú, častokrát končia na pohotovosti.

Ilustračný obrázok k článku Rekordéri medzi mladými pacientmi v Topoľčanoch: Vek najmladšieho a zistené promile šokuje!
Zdroj: TASR

Od začiatku roka do konca augusta 2015 boli podľa primárky oddelenia pediatrie Nemocnice s poliklinikou v Topoľčanoch Marty Moravčíkovej hospitalizovaní 4 detskí pacienti. Situácia sa teda oproti minulému roku nezlepšila, ani nezhoršila, keďže v tom istom časovom úseku zaznamenali v roku 2014 tiež štyroch pacientov.

Vlani hospitalizované iba 6-ročné dieťa

V máji minulého roka sa naša nemocnica stretla s naozaj výnimočným a smutným prípadom, kedy museli po intoxikácii hospitalizovať iba 6-ročné dieťa.

Dieťa malo v krvi až 1,57 promile alkoholu,“ informovala primárka pediatrického oddelenia.

Tento rok zatiaľ takéhoto vekového rekordéra hospitalizovať nemuseli. Ako pre náš portál Moravčíková uviedla, všetci štyria pacienti boli vo veku 16 – 18 rokov, pričom zistené promile sa pohybovalo od 0,57 až do 2,08 promile v krvi.

Kritické sú víkendy a obdobie vysvedčení

Najčastejšie sa tieto prípady stávajú podľa skúseností v období vysvedčení a potom sú to aj dni, kedy mladiství oslavujú narodeniny, sú na víkendových oslavách či diskotékach. Po privezení sa pacientom zisťuje hladina alkoholu v krvi, keďže hrozí hypoglykémia a zisťuje sa aj hladina cukru. Po ďalších vyšetreniach sú takíto pacienti vo veku 0 –19 rokov hospitalizovaní na pediatrickom oddelení.

Čítajte aj:

Najmladší pacient prijatý do nemocnice: Opitý mal len 6 rokov!

Kalkulačka alkoholu – výpočet promile v krvi

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM