Katarína Jankeje Rôzne

Romantika z roku 1967 na unikátnom VIDEU: Pokochajte sa zábermi zo svadby pri Topoľčanoch!

Nezadržateľne sa blíži Valentín, sviatok všetkých zaľúbených. Pozrite si preto unikátne zábery z roku 1967, zachytávajúce spečaťovanie lásky dvoch mladých ľudí pred polstoročím. Ako nám prezradil autor a hlavná postava vo videu, cirkevný sobáš zaľúbenci zrealizovali aj napriek zákazu.

Ilustračný obrázok k článku Romantika z roku 1967 na unikátnom VIDEU: Pokochajte sa zábermi zo svadby pri Topoľčanoch!
Zdroj: Dnes24.sk

Zaľúbené videa, vyznania lásky dnes nájdete na každom rohu, no zábery zachytávajúce oslavu lásky a spojenia dvoch životov z roku 1967 uvidíte naozaj iba výnimočne. Presne také je video dôchodcu Jozefa Čižmárika.

„Brali sme sa vo februári, keď sme končili vysokú školu v Nitre, ja som mal vtedy 22 rokov a moja nastavajúca 21 rokov. Hlavný dôvod takéhoto skorého sobášenia bol, aby sme sa dostali svoje umiestnenie na školu, kde by sme spoločne pôsobili a hlavne dostali aj spolu s miestom aj byt,“ vracia sa do spomienok dôchodca.

Ako nám pán Čižmárik ďalej prezradil, i napriek nariadeniam si mladý pár zaobstaral aj obrad v katolíckom kostole. „Civilný sobáš sme mali v Tovarníkoch a cirkevný obrad sa konal v Jacovciach. Inak prax bola v režime taká, že učitelia mali byť vyrovnaní s náboženskou otázkou, nakoľko to ideologicky nezapadalo do daného povolania." Ak mal obrad aj v kostole, verejné priznanie bol odvážny krok. "Ak to priznal, nastalo pre neho šikanovanie – prekladali ho na menej lukratívne školy, ďaleko od bydliska a podobne.“

Video: Jozef Čižmárik

Svadba v r. 1967
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM